Reţeaua IP va forma coloana vertebrală a unei noi infrastructuri digitale care va permite Deutsche Bahn să gestioneze de la distanţă toate operaţiunile sale pe una dintre cele mai dense reţele feroviare din Europa.
Contractul acordat în luna decembrie firmei Deutsche Telekom Business Solutions, o subsidiară a Deutsche Telekom, este pentru echipamente Huawei precum switch-uri şi routere. Acestea conţin software care trebuie îmbunătăţit în mod frecvent de la distanţă, ceea ce potrivit experţilor în securitate cibernetică le face vulnerabile la posibile update-uri de tip malicious.
Acordarea acestui contract, care până acum nu a fost anunţată, arată că firmele germane continuă să utilizeze tehnologie marca Huawei în ceea ce ar urma să fie o infrastructură critică, în pofida îngrijorărilor crescute şi a avertismentelor venite din SUA cu privire la utilizarea tehnologiei chineze.
Deutsche Bahn a acordat acest contract în cursul unei proceduri de licitaţie organizată la doar două luni după un atac cibernetic ce a paralizat transportul feroviar în nordul Germaniei timp de mai multe ore şi a ridicat semne de întrebare cu privire la vulnerabilităţile existente în infrastructura critică a Germaniei. Mai mulţi parlamentari au declarat pentru Reuters că au bănuieli că în spate s-ar afla un actor statal, având în vedere cât de sofisticat a fost atacul. Anchetatorii nu au ajuns încă la o concluzie finală.
Un purtător de cuvânt de la Deutsche Bahn a precizat că, în conformitate cu legislaţia actuală în domeniul securităţii IT, compania nu trebuie să obţină aprobarea Autorităţii germane pentru securitate cibernetică (BSI) pentru componentele sale de reţea, spre deosebire de operatorii publici de reţele de telecomunicaţii.
Nicio ţară din Europa nu are în prezent o legislaţie care să interzică utilizarea de echipamente Huawei în reţelele unei companii private, deşi Suedia şi Marea Britanie au legi care interzic utilizarea lor în reţelele de telecomunicaţii 5G şi alte ţări au îndemnat operatorii telecom să evite tehnologia Huawei.
Criticii Huawei susţin că legăturile strânse dintre producătorul de echipamente de telecomunicaţii şi serviciul chinez de securitate creează riscul ca tehnologia Huawei să confere serviciului secret chinez acces la infrastructura critică.