La începutul lunii mai, Renault a anunţat în mod oficial că ia în considerare opţiunea creării a două entităţi separate, una dedicată dezvoltării, producţiei şi vânzării de vehicule electrice, cu sediul în Franţa, şi cealaltă dedicată dezvoltării şi producţiei de motoare şi cutii de viteze termice şi hibride de nouă generaţie E-TECH, care va include operaţiunile din România, Spania, Portugalia, Turcia şi America Latină. Divizia specializată pe producţia de vehicule electrice va avea numele „Ampere”, separată de divizia ce va regrupa operaţiunile din domeniul motoarelor pe combustie, având numele „Horse”.
Deja Luca de Meo a selectat aproximativ 15 directori interni pentru proiectul Ampere, pe care îl conduce, susţin sursele.
Directorul ştiinţific, Luc Julia, care a co-dezvoltat serviciul Siri – asistentul virtual care face parte din sistemele de operare Apple, se va concentra pe tehnologia privind inteligenţa artificială, în timp ce directorul de producţie, Luciano Biondo, va fi responsabil de operaţiuni, inclusiv cu achiziţiile şi controlul calităţii, adaugă sursele.
Un purtător de cuvânt al Renault nu a dorit să comenteze informaţia.
Renault este în mijlocul unui proces de restructurare semnificativ, şi vrea să obţină fonduri pentru dezvoltarea vehiculelor electrice (EV) şi atenuarea decalajului faţă de rivala mai mare Stellantis NV. Partenerul de alianţă Nissan s-a angajat să cumpere 15% din Ampere, iar Mitsubishi Motors ia în considerare o investiţie. De asemenea, afacerea este sprijinită de Qualcomm, cel mai mare producător de procesoare pentru smartphone.
„Maşina trebuie să fie mai mult decât obiectul fizic. Astăzi, totul este despre conectarea la cloud, la ecosistemul digital, şi transformarea ei într-o extensie a spaţiilor noastre digitale”, a scris de Meo într-o postare pe LinkedIn, joi.
Şeful Renault a declarat că listarea Ampere spre finalul acestui an ar fi ideală. Renault speră la o evaluare de aproximativ zece miliarde de euro, anunţa Bloomberg în noiembrie.