Investiţiile fondurile de private equity în România: Doar două tranzacţii în nouă luni

Fondurile de private equity au realizat doar două tranzacţii în România în primele nouă luni ale anului, mai multe decât în Ungaria şi Rusia (câte o tranzacţie), dar mai puţine decât în Cehia (5) şi Polonia (8), potrivit datelor Ernst&Young (E&Y).
Economica.net - mie, 30 oct. 2013, 14:00
Investiţiile fondurile de private equity în România: Doar două tranzacţii în nouă luni

Cele două tranzacţii din România luate în calcul de consultanţii de la Ernst&Young sunt preluarea companiei de curierat intern Cargus de către fondul de private equity Abris Capital Partners şi achiziţia producătorului de vopsele Deutek de către fondul Axxess Capital de la fondul Advent International. Valoarea tranzacţiilor nu a fost făcută publică, însă într-un raport care analizează piaţa tranzacţiilor realizate de fondurile de private equity în primul semestru E&Y estima că în cazul Cargus preluarea se ridică la circa 4 milioane de euro.

Tranzacţia prin care a fost transferată compania de curierat intern de la Deutsche Post DHL la Abris Capital Partners a fost semnată în octombrie 2012 şi aprobată de autorităţi în primul trimestru al acestui an.

Potrivit datelor E&Y, Polonia se află în continuare în topul preferinţelor fondurilor de private equity, astfel că cele opt tranzacţii încheiate în primele nouă luni au totalizat 149 milioane de euro, cea mai mare fiind în sumă de 51 de milioane de euro.

Pe locul doi în funcţie de valoarea tranzacţiilor, între ţările din Europa Centrală şi de Est luate în calcul de E&Y, se poziţionează Cehia, cu 59 milioane de euro, din care 29 milioane de euro doar dintr-o preluare. În Rusia s-a încheiat o singură tranzacţie, dar cu o valoare de 46 milioane de euro. Şi Turcia se plasează înaintea României ca valoare a tranzacţiilor, cele două dealuri încheiate în primele nouă luni totalizând 30 de milioane de euro.

România depăşeşte astfel doar Ungaria, care printr-o singură tranzacţie a totalizat 4 milioane de euro, iar lucrurile par că nu se vor îmbunătăţi până la finele anului.

„În prezent vedem o activitate intensă pe piaţa de private equity în Polonia şi Turcia şi se aşteptăm ca volumele tranzacţiilor să crească în trimestrul al patrulea increase. În celelalte ţări din Europa Centrală şi de Sud, activitatea este neuniformă, cu câteva tranzacţii care au avut loc în Bulgaria, Ungaria şi România. Sănătatea, retailul şi bunurile de larg consum continuă să fie interesante pentru fondurile de private equity din Europa Centrală, dar majoritatea tranzacţiilor de dimensiuni mai mari finalizate sunt încă în domeniul producţiei”, apreciază reprezentanţii E&Y.

Investiţiile fondurilor de private equity şi de venture capital în România au totalizat anul trecut doar 27 milioane de euro (din opt tranzacţii), minimul ultimilor şase ani, iar valoarea exit-urilor a consemnat un maxim, respectiv 120 milioane de euro, potrivit Asociaţiei Europene de Private Equity şi Venture Capital.

O altă tranzacţii încheiată în acest an a fost vânzarea de către Radu Georgescu a firmei Avangate fondului de investiţii Francisco Partners din Silicon Valey, realizată la începtul lunii octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
Călin Georgescu: Nu vom mai lăsa hipermarketul, micromarketul şi alţi răspânditori de otrăvuri (junk-food şi fast-food) să ne hrănească familiile
Călin Georgescu: Nu vom mai lăsa hipermarketul, micromarketul şi alţi răspânditori de otrăvuri (junk-food şi fast-food) ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră. Georgescu spune în cartea sa "Cumpăna României"......
Care a fost motivul „divorțului” dintre Austria şi Gazprom, o relaţie veche de peste 50 de ani – Reuters
Care a fost motivul „divorțului” dintre Austria şi Gazprom, o relaţie veche de peste 50 de ani – Reuters
Factorul declanşator care a pus capăt unei relaţii de peste 50 de ani între grupul rus Gazprom şi cel austriac OMV la ...
China vrea să fie un „asociat, nu un rival” al Uniuniii Europene şi cere independenţă Bruxelles-ului
China vrea să fie un „asociat, nu un rival” al Uniuniii Europene şi cere independenţă Bruxelles-ului
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat luni, la Beijing, că Uniunea Europeană şi China "sunt parteneri, nu adversari" ...
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Kremlinul a reacţionat luni în mod reţinut la victoria lui Călin Georgescu, în primul tur al alegerilor prezidenţiale ...