Seceta pedologică se menține în Dobrogea și în zone din Muntenia, Moldova, Transilvania și Banta – prognoză ANM

Seceta pedologică se va menţine în Dobrogea, dar şi în zone din Muntenia, Moldova, Transilvania şi Banat, unde se vor înregistra deficite de umiditate în sol, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 16 - 22 martie 2023, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 15 mart. 2023, 16:59
Seceta pedologică se menține în Dobrogea și în zone din Muntenia, Moldova, Transilvania și Banta - prognoză ANM

„În cultura grâului de toamnă, gradul de aprovizionare cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana şi Oltenia, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, Transilvania şi Banat, local în estul, nordul, nord-vestul, centrul şi sud-vestul Moldovei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea, local în nordul, nord-estul, estul şi sudul Munteniei, vestul, centrul, estul, sud-estul, sudul, izolat nord-estul Moldovei, sudul Transilvaniei, nord-vestul Banatului”, susţin specialiştii ANM.

Ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă şi pomicole vor evolua în general normal în aproape toată ţara, cu excepţia zonelor depresionare din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, unde izolat vor fi posibile stagnări temporare de vegetaţie.

Potrivit ANM, pe ansamblu, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor de toamnă va fi în continuare medie şi bună la cele înfiinţate în epoca optimă şi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. De asemenea, în semănăturile întârziate, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine medie şi slabă, în special pe suprafeţele cu deficite de umiditate în sol.

„Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă se vor afla la înfrăţire (20-100%) şi alungirea paiului (10-30%), iar la culturile tardive vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (40-100%). În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedoclimatice, cultura de rapiţă din Dobrogea, Transilvania, Muntenia şi Moldova va înregistra dezvoltarea aparatului foliar (7-12 frunze)”, arată analiza agrometeo.

La pomii fructiferi se va semnala starea de repaus vegetativ, iar local pe terenurile cu expoziţie sudică se va continua faza de umflare a mugurilor de rod la speciile timpurii de sâmburoase. În majoritatea podgoriilor, viţa-de-vie va parcurge stadiul de repaus biologic.

Potrivit specialiştilor ANM, pe ansamblu, lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole) se vor desfăşura în bune condiţii.

Sub aspect termic, această perioadă se va caracteriza printr-o alternanţă de zile normale, cu intervale în care vremea va fi mai caldă sub aspect termic, în aproape toate regiunile.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 3 şi 12 grade Celsius în zilele cele mai calde, abaterile termice pozitive fiind de 1 şi 5 grade şi minus 2 – 8 grade Celsius în restul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor de cultură.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 2 şi 18 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării, iar cea minimă va oscila între minus 6 şi 6 grade Celsius în toate regiunile agricole, valori mai scăzute înregistrându-se în depresiuni, unde se va produce brumă şi îngheţ superficial la sol.

Meteorologii prognozează pentru această perioadă precipitaţii predominant sub formă de ploi locale pe întreg teritoriul, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în nordul, nord-estul şi centrul ţării, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat, cantităţile de apă vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol. Totodată, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii.

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Programul celui care a obținut cele mai multe voturi în primur tur......
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...