De la izbucnirea crizei financiare globale în 2008, BCE a cooperat cu celelalte mari bănci centrale pentru a menţine fluxul de lichidităţi pe măsură ce pieţele au îngheţat. Chiar dacă criza din Europa s-a calmat, BCE a menţinut în funcţie măsurile de urgenţă.
‘Banca centrală a Canadei, Banca Angliei, Banca Japoniei, Banca Central Europeană, Rezerva Federală şi Banca Naţională a Elveţiei au anunţat joi că actualele acorduri temporare de swap valutar sunt convertite în acorduri permanente, aceasta însemnând că acordurile vor rămâne în funcţie până la noi ordine’, a informat BCE într-un comunicat. BCE a explicat că aceste acorduri temporare au ajutat la relaxarea tensiunilor de pe pieţele financiare şi au redus efectele lor asupra condiţiilor economice. ‘Acordurile permanente vor continua să funcţioneze ca o rezervă prudentă de lichiditate’, a adăugat BCE.
La începutul acestei luni, BCE a anunţat că a pus la punct o linie de swap valutar cu Banca centrală a Chinei, întărind accesul la finanţarea comercială în zona euro şi consolidând utilizarea internaţională a yuanului. De asemenea, BCE a informat că va continua să deruleze operaţiuni în dolari americani, oferind băncilor dolari pentru o perioadă de şapte zile şi trei luni.