Este vorba de cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei înregistrată de zona euro după luna noiembrie 2009.
Scăderea inflaţiei în luna octombrie a depăşit aşteptările analiştilor, care mizau pe o stabilizare a creşterii a preţurilor la 1,1%.
Cifrele preliminare publicate de Eurostat arată că scăderea preţurilor la energie (minus 1,7% în luna octombrie, faţă de o scădere de 0,9% în luna septembrie) a fost principalul motiv care a stat în spatele scăderii inflaţiei în luna octombrie. În schimb, preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au crescut cu 1,9%, după o creştere de 2,6% luna trecută.
Citeste si: Sinca, BCR: La finele anului putem avea o inflaţie de 2%. În ianuarie şi februarie, la 1%
Eurostat va da publicităţii pe 15 noiembrie a doua estimare revizuită, ocazie cu care analiştii vor urmări cu atenţie evoluţia preţurilor de bază.
Inflaţia în zona euro este în continuare sub ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană, care vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere, de două procente. Comitetul de politică monetară de la BCE se va reuni joi pentru şedinţa lunară, însă analiştii nu se aşteaptă la o modificare a dobânzii de bază pe fondul semnalelor că economia zonei euro îşi revine.
Luna trecută, România a înregistrat în luna septembrie a rată anuală a inflaţiei de 1,1%, acelaşi nivel cu cel înregistrat în zona euro şi sub media din UE (1,3%). În schimb, România se situează pe primul loc în UE atunci când este vorba despre creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (octombrie 2012 – septembrie 2013), cu un avans de 4,1%.
Banca Naţională a României (BNR) a modificat în jos, la 3,1%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, la fel ca şi la finele anului viitor. Anterior, BNR prognoza pentru finalul acestui an o inflaţie de 3,2%. Ţinta de inflaţie pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual.
Citeste si: Inflaţia anuală a scăzut până la 1,88%, după reducerea TVA la pâine