Este prima dată în ultimii 26 de ani când un ministru german efectuează o vizită oficială în Taiwan, iar aceasta survine în timp ce guvernul cancelarului social-democrat Olaf Scholz îşi revizuieşte relaţiile cu Beijingul, cărora fostul cancelar creştin-democrat Angela Merkel le-a acordat o atenţie specială, ţinând cont de nevoia companiilor exportatoare germane de a avea avea acces pe vasta piaţă a Chinei.
Totuşi, Scholz a ţinut să precizeze, într-o declaraţie dată sâmbăta trecută, că Germania susţine politica denumită de Beijing a unei „singure Chine”.
Anterior, în ianuarie, o vizită efectuată în Taiwan de o delegaţie parlamentară a Partidului Liber-Democrat (FDP), din care face parte şi ministrul Bettina Stark-Watzinger, a stârnit proteste din partea Chinei, care consideră Taiwanul una din provinciile sale.
Pentru a nu irita şi mai mult China, guvernul federal german a instructat-o pe titulara Educaţiei ca în cursul vizitei sale să nu se întâlnească cu preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen, afirmă o sursă guvernamentală de la Berlin, care a insistat că agenda acestei vizite se va limita la problematica aflată în atribuţiile şefei delegaţiei germane şi nu este menită să transmită un mesaj de sprijin politic al Germaniei faţă de Taiwan.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei german a afirmat la rândul său că vizita se va axa pe teme economice precum cercetarea în sectorul producţiei de baterii şi lanţurile logistice. Producătorul taiwanez de semiconductori TSMC examinează în prezent realizarea unor investiţii în Europa, inclusiv în Germania.
În pofida asigurărilor date de oficialii germani, ambasada Chinei la Berlin a protestat faţă de această vizită. „Partea chineză s-a delimitat deja de autorităţile germane responsabile şi a exprimat nemulţumirea sa profundă”, a transmis ambasada, care a cerut „părţii germane să adere din nou la principiul unei singure Chine, fără compromisuri”.
Orice formă de contact oficial „cu forţele separatiste din Taiwan care urmăresc independenţa, precum şi interferenţa în afacerile interne ale Chinei trebuie să înceteze”, a continuat misiunea diplomatică a Chinei. „Nimeni nu trebuie să subestimeze determinarea Chinei de a-şi proteja suveranitatea naţională şi de a-şi apăra integritatea teritorială şi interesele esenţiale”, avertizează aceasta.
Sursa foto: Flickr