De altfel, Washingtonul „cere Ungariei să finalizeze fără întârziere procedura de ratificare pentru Suedia şi Finlanda”, a spus el într-un comunicat. „Statele Unite consideră că aceste două ţări ar trebui să devină membre NATO cât mai curând posibil”, a adăugat oficialul american.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că şi-a dat în cele din urmă acordul pentru aderarea Finlandei la NATO, parlamentul turc urmând să ratifice aderarea acestei ţări, nu însă şi pe cea a Suediei.
În privinţa Suediei, Erdogan a spus că va continua discuţiile cu aceasta asupra chestiunilor legate de terorism şi că ratificarea de către Turcia a intrării acestei ţări în Alianţa Nord-Atlantică va depinde de măsurile luate de guvernul suedez.
Între timp, Ungaria, singura ţară membră NATO în afară de Turcia care nu a ratificat aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, a anunţat că va ratifica pe 27 martie aderarea Finlandei.
Suedia a deplâns vineri faptul că nu a primit undă verde de la Turcia pentru ratificarea intrării în NATO, contrar Finlandei, care are acum calea larg deschisă pentru intrarea în Alianţa Nord-Atlantică, relatează AFP.
„Este o evoluţie pe care nu ne-o dorim, dar pentru care eram pregătiţi”, a declarat ministrul suedez de Externe, Tobias Billström, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Important acum pentru Suedia este să se asigure de cele două ratificări care lipsesc”, din partea Turciei şi a Ungariei, „şi să ne garantăm securitatea cât timp va dura asta”, a afirmat el.
O altă veste proastă pentru Suedia este că Parlamentul ungar a fixat vineri pentru 27 martie ratificarea candidaturii Finlandei, însă cazul Suediei va fi tranşat „mai târziu”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului maghiar.
Şeful diplomaţiei suedeze a refuzat să comenteze informaţiile, afirmând că nu are confirmarea Budapestei.
Citește și: