Enikő Péter, Uniprest Instal: Pentru a corespunde normelor de emisii, 97% din clădirile din UE au nevoie de modernizare până în 2030

România și celelalte țările membre ale Uniunii Europene sunt mult în urma standardelor pentru clădiri eficiente energetic. De asemenea, pentru a corespunde normelor de emisii, 97% din clădirile din UE au nevoie de modernizare până în 2030, spune Enikő Péter, Managing Director Uniprest Instal.
Lidia Neagu - lun, 27 mart. 2023, 15:54
Enikő Péter, Uniprest Instal: Pentru a corespunde normelor de emisii, 97% din clădirile din UE au nevoie de modernizare până în 2030

”Se vorbește foarte mult despre eficiență, dar, în realitate, România și celelalte țările membre ale Uniunii Europene sunt mult în urmă. Statisticile arată că 75% din clădirile din UE au fost construite înainte de 1990, iar în România procentul este de 88%. În UE, încălzirea și răcirea clădirilor este responsabilă de 40% din consumul de energie și de 36% din emisiile de gaze cu efect de seră. De asemenea, pentru a corespunde normelor de emisii, 97% din clădirile din UE au nevoie de modernizare până în 2030”, spune Enikő Péter.

Declarațiile au fost făcute la prima conferință anuală a profesioniștilor în instalații, HVAC și echipamente de încălzire/răcire din România, Install Efficiency, organizată de Uniprest Instal, cu sprijinul Govnet. Principala temă de dezbatere a fost eficiența energetică și implicațiile pe care le are în domeniile adiacente – construcții și dezvoltare imobiliară rezidențială, comercială și industrială.

Înainte de a vorbi despre sustenabilitate, trebuie să înțelegem cum funcționează eficiența și cum poate fi ea aplicată, astfel încât să obținem cel mai bun rezultat viabil cu minimum de resurse.

Pe piața HVAC, a instalațiilor și echipamentelor de încălzire/răcire din România s-a observat o creștere a cererii pentru soluțiile eficiente, dar, cu toate acestea, sunt considerate soluții de nișă și se subordonează investițiilor inițiale care nu iau în calcul eficiența în folosire. Pe de altă parte, proiectele de instalații nu pornesc de la ideea de eficiență pe termen lung, iar când aceste proiecte există, suferă modificări semnificative pe parcursul procesului de construire.

O altă problemă dezbătută în cadrul conferinței s-a referit la nivelul de educare și informare a populației în ceea ce privește cunoașterea reglementărilor europene și a soluțiilor tehnice:  ”La nivel național ne-am oprit la centrale de bloc și nu am făcut un pas înainte spre eficientizarea parametrilor energetici. Pentru a face asta, trebuie să avem control asupra debitului și temperaturii din instalații. Dacă nu măsurăm, nu vom ști ce și cum să optimizăm”, spune Adrian Roman, Director Tehnic, Uniprest Instal.

Attila Fazakas, Managing Director, Uniprest Instal este de părere că lipsa informațiilor și a cifrelor îl împiedică pe consumatorul final să nu vadă lucrurile pe termen lung. ”Trebuie să arătăm cifre, astfel încât clientul să vadă că, pe termen lung, are de câștigat și că își va amortiza investiția”.

Lucrurile stau mai bine pe segmentul de construcții office, unde soluțiile tehnice de optimizare sunt gândite, implementate și bugetate de la început. ”Din februarie 2023, toate clădirile, office, industrial și rezidențial, vor fi obligate să respecte normele nZEB”, Răzvan Nica, Managing Director BuildGreen.

Se pune, însă, întrebarea cum optimizezi când prețurile cresc constant? Răzvan Pârvulescu, Head of Business Development BTD Construct & Ambient, crede că digitalizarea este una dintre soluții: ”Prin digitalizare timpul pentru manoperă și numărul de angajați se reduce cu 20%!”

Alte țări din Uniunea Europeană aplică și dezvoltă strategii energetice de mult timp. Printre acestea, Olanda este țara care implementează foarte eficient tehnologii eco și sustenabile, de la care România poate învăța și relua din know-how. ”Comparativ cu celelalte țări din vestul Europei, România a fost nevoită să treacă peste niște etape pe care noi a trebuit să le parcurgem, de aceea a progresat mult și mai repede. Ceea ce este un lucru foarte bun! Dar, cred că în acest moment, România are nevoie de încă două lucruri: o schimbare de mindset care să favorizeze gândirea pe termen lung și sprijin din partea statului, prin programe de finanțare și cadru legislativ care să asigure un sistem sustenabil și sigur”, Henk-Jan Wegman, CEO Rensa Family.

Cum arată piața construcțiilor în 2022

”Per total, în 2022, piața construcțiilor din România a avut o creștere de 12,9%, față de 2021. Construcțiile nerezidențiale au avut o creștere de 21,8% iar cele inginerești 13,2%. O creștere mai redusă au avut-o construcțiile rezidențiale, doar 4,8%, comparativ cu +28% în 2021”, Enikő Péter, Managing Director Uniprest Instal. Este un efect al scăderii numărului autorizațiilor de construire eliberate în 2022: -14%, compartiv cu + 23% în 2021 față de 2020.

Pe segmentul nerezidențiale, suprafața în m² din autorizații de construire a crescut cu 16% în 2022, față de 2021. Factorii care au dus la această creștere sunt, pe de o parte, fondurile europene din PNRR, iar, pe de alta, investițiile firmelor în infrastructura proprie (hale pentru producție și depozitare).

Estimări pentru 2023

Se estimează o scădere a pieței care va pune presiune pe bugete. ”În perioade de scădere a pieței, devin frecvente recalcularea proiectelor pe soluții mai simple, înlocuirea sau chiar eliminarea elementelor care nu sunt vitale. Însă, frânarea pieței este temporară, pentru că există un decalaj important în volumul și calitatea fondului de clădiri din România comparativ cu Uniunea Europeană”, Enikő Péter, Managing Director Uniprest Instal.

Subiectele au fost dezbătute în cadrul conferinței anuale Install Efficiency, organizată de Uniprest Instal cu sprijinul Govnet, având ca parteneri media publicațiile Revista Constructiv și Agenda Construcțiilor.

Uniprest Instal este dezvoltatorul primului ecosistem dedicat exclusiv profesioniștilor în instalații, HVAC și echipamente de încălzire/răcire din România. Cu o experiență de peste 13 ani și sediul central la Târgu Mureș, compania deservește întreg teritoriul României prin cele 10 depozite și puncte de lucru din Baia Mare, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Iași, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

Portofoliul Uniprest Instal conține peste 7.000 de articole stocabile și peste 300.000 de produse speciale disponibile la comandă, grupate în 6 categorii: Gaz, Termice, Apă, Sanitare, Energie Verde și AC/Ventilație.

Începând cu ianuarie 2010, Uniprest Instal face parte din grupul olandez Rensa, specializat de peste 65 de ani în comerțul en-gros al produselor HVAC-S (încălzire, ventilație, aer condiționat și instalații sanitare), alături de companii din Germania și Olanda.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...