„110 milioane țigarete capturate în România în 2022. Aproape un sfert dintre produsele din tutun de pe piața neagră erau contrafăcute, un nivel record al ultimilor 10 ani” – BAT

În 2022 au fost capturate la graniţele României 110 milioane de ţigări contrafăcute, ţigări a căror valoare pe piaţa neagră se ridică la peste 73 de milioane de lei”, conform declarațiilor reprezentanților BAT România pentru Economica.net. Compania subliniază că frauda în mediul online a luat amploare şi trebuie diminuată.
Gabriela Ţinteanu - mie, 29 mart. 2023, 19:45
„110 milioane țigarete capturate în România în 2022. Aproape un sfert dintre produsele din tutun de pe piața neagră erau contrafăcute, un nivel record al ultimilor 10 ani” - BAT

Conform unui studiu recent realizat de Novel Research, în 2022 media anuală a comerțului ilegal cu țigarete a fost de 7,1%, față de 8,7% în 2021, aceasta fiind cea mai scăzută din ultimii 15 ani, ceea ce înseamnă implicit și venituri mai mari la bugetul de stat. Spre comparație, nivelul maxim atins de piața neagră de țigarete înregistrat în România în anul 2010 era de 27% din totalul consumului.

„De asemenea, în acest moment media anuală a contrabandei cu țigarete în România se situează sub media de 10% la nivel european. În 2022, pe fondul eforturilor autorităților de a stopa activitățile ilegale de la granițele țării, peste 110 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autoritățile române cu atribuții în domeniu. Valoarea pe piața neagră a țigaretelor de contrabandă reținute anul trecut se ridică la peste 73 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de țigarete de contrabandă de pe teritoriul României”, adaugă reprezentanții companiei.

Modalităţile de a obţine profituri din activităţi ilegale s-au diversificat, iar un exemplu este faptul că, anul trecut, în decembrie, o persoană a încercat să introducă în România peste 8.000 de pachete de țigări de contrabandă, făcând uz de calitatea de diplomat. S-au descoperit volume semnificative de țigări de contrabandă în rezervorul de combustibil, aripa sau podeaua mai multor mașini care încearcau să treacă ilegal frontierele. Traficul ilicit a evoluat și pe rutele aeriene, înregistrându-se capturi pe aeroporturi, iar autoritățile au reținut mai multe persoane care încercau să tranziteze granițele cu volume semnificative de țigări.

”Traficul ilicit prejudiciază economia și dezvoltarea comunităților, cu atât mai mult în contextul dificil cu care ne confruntăm în perioada recentă. Fenomenul de contrafacere a devenit extrem de îngrijorător, datele din 2022 arătând că aproape un sfert dintre produsele din tutun de pe piața neagră erau contrafăcute, un nivel record al ultimilor 10 ani. Anul acesta a început cu o creștere cu circa 19% a nivelului contrabandei față de nivelul anterior, până la 8,1% din piața totală, și încă o fabrică ilegală găsită în România”, au adăugat reprezentanții BAT.

BAT a donat 550 de camere de supraveghere care monitorizează 500 de kilometri din graniţele României

Activitatea rețelelor de crimă organizată este limitată doar de propria imaginație și tocmai în aceste momente este important să se întărească sprijinul acordat autorităților în combaterea traficului ilegal. ”Cele 550 de camere de supraveghere donate recent Poliției de Frontieră Române de către BAT România sunt dovada angajamentului companiei față de acest parteneriat. Astfel, 500 de kilometri de graniță pot fi monitorizați mai ușor, iar nivelul pieței negre va rămâne unul scăzut, ceea ce înseamnă contribuții susținute la bugetul de stat, dezvoltarea economică a comunităților, dezvoltarea sectorului privat corect și, mai ales, siguranța comunităților”, au subliniat reprezentanții BAT.

De exemplu, pentru a aborda problema țigărilor de contrabandă și contrafăcute, UE și Regatul Unit au semnat acorduri obligatorii și executorii din punct de vedere juridic cu cei mai mari producători de tutun din lume. La 15 iulie 2010, Comisia Europeană a anunțat un acord multianual cu BAT de colaborare în combaterea comerțului ilicit cu produse din tutun. În conformitate cu acordul obligatoriu din punct de vedere juridic, BAT colaborează cu Comisia Europeană, cu biroul său antifraudă OLAF și cu autoritățile de aplicare a legii din statele membre pentru a ajuta în lupta împotriva contrabandei cu tutun. Acordul include o contribuție a BAT în valoare totală de 200 milioane USD (134 milioane EUR) timp de 20 de ani, în sprijinul eforturilor UE de combatere a comerțului ilicit cu tutun.

„GPS-ul” din pachetul de ţigări: implementarea sistemului de trasabilitate a ţăgărilor la nivel UE

O acțiune legislativă majoră întreprinsă la nivel european a fost implementarea sistemului de trasabilitate în Uniunea Europeană începând cu 20 mai 2019, având ca scop urmărirea traseului fiecărui pachet de țigări din producție către primul comerciant cu amănuntul. Acest sistem este o schimbare majoră în lupta împotriva pieței ilicite, implementată cu costuri ridicate și eforturi din partea producătorilor legitimi. Cu toate acestea, organizațiile criminale reușesc permanent să dezvolte noi modalități de a inunda piața UE din diferite surse: țări din afara Uniunii sau fabrici ilegale plasate pe teritoriile statelor membre.

O inițiativă recentă implementată în România în 2022 a constat în modificarea Codului Vamal, care întărește controlul la frontiere prin schimbarea modului de stabilire a pedepselor în funcție de cantitatea de țigări, față de valoarea acestora cum era înainte. Legislația anterioară prevedea un prag de 20.000 lei în valoarea mărfurilor la punctul vamal pentru a deveni infracțiune. În urma modificărilor, pragul de cantitate este de 10.000 de țigarete pentru amendă și infracțiune pentru depășirea acestei valori. Ce înseamnă această schimbare în termeni reali: avem un prag clar stabilit, fără nici o posibilă greșeală de calcul, iar pragul este acum diminuat de cel puțin patru ori față de situația anterioară. O altă măsură importantă luată de autoritățile române a fost includerea luptei împotriva organizațiilor criminale în Strategia Națională de Apărare, creând un teren solid pentru strategiile ulterioare la nivelul de aplicare a legii pentru întărirea eforturilor împotriva activităților ilicite.

Vânzarea de ţigări contrafăcute a luat amploare în mediul online

Preferințele consumatorilor în ceea ce privește locul de unde cumpără se schimbă, comerțul online câștigând din ce în ce mai mult teren. “În acest context, comerțul ilicit cu diferite produse din tutun (autentice, fără timbru sau contrafăcute) n-ar fi putut rămâne indiferent la oportunități și a luat amploare în mediul online, mai ales că, până ce ajunge la beneficiar, oferta poate fi considerată ”o simplă postare””, au mai declarat reprezentanții BAT.

Astfel, o schimbare importantă în legislația UE ar trebui să fie găsirea de soluții pentru a combate acest fenomen, de la locurile de vânzare promovate online până la livrarea către consumatori.

BAT salută modificările legislative ca un pas înainte necesar în sprijinirea activității autorităților de aplicare a legii în descurajarea comerțului ilicit. Declinul continuu al pieței negre este un efect pozitiv al întăririi securității frontierelor, mai ales că scăderea activităților ilegale este direct corelată cu creșterea contribuțiilor industriei tutunului la bugetul de stat. BAT va continua să fie un partener dedicat în sprijinirea eforturilor autorităților de combatere a traficului ilicit, prin platforma de informare BAT Stop Contrabanda, alte programe de conștientizare și donații de echipamente necesare pentru atingerea acestor obiective.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 de bucureşteni, a declarat duminică seara primarul general al Capitalei,......
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute ...
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă ...
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...