Poluarea zonelor naturale cu compuşi nocivi ai azotului trebuie să fie redusă mult mai rapid decât s-a anunţat, a indicat comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, într-o scrisoare către Guvern publicată vineri.
Miniştrii olandezi ai Agriculturii şi Mediului s-au declarat şocaţi de aceste cereri.
După o înfrângere zdrobitoare în alegerile provinciale, coaliţia de guvernământ se află sub o mare presiune pe plan intern pentru a relaxa reglementările de mediu.
Valorile limită pentru poluarea cu azot nu trebuie să fie depăşite în 2030 în niciuna din ariile naturale periclitate, a subliniat comisarul UE în scrisoare.
Mulţi ani, astfel de zone au fost puternic poluate cu compuşi de azot nocivi şi limitele maxime au fost mult depăşite. Cel mai mare poluator este sectorul zootehnic.
Guvernul de centru-dreapta condus de Mark Rutte anunţase că va reduce emisiile la jumătate până în 2030, ceea ce ar duce la închiderea a aproximativ 30% dintre fermele zootehnice.
Ca soluţie, Guvernul vrea să răscumpere fermele care emit cele mai mari cantităţi de amoniac, un compus al azotului, însă aceasta necesită acordul Comisiei Europene.
Fermierii au declanşat ample proteste timp de mai multe luni, multe demonstranţii degenerând în violenţe.
Între timp, problema emisiilor de azot a devenit un test crucial pentru coaliţie.
Mişcarea Fermier-Cetăţean (BoerBurgerBeweging, BBB), condusă de fermieri, a câştigat alegerile provinciale din martie, la prima participare electorală. BBB a câştigat popularitate ca o voce ce se opune planurilor guvernului de reducere a emisiilor de azot, însă, fără sprijinul acestuia, este improbabil că îşi va putea pune în aplicare planurile.