În prezent, Polonia generează aproximativ 70% din energia electrică în termocentrale pe cărbune şi a început să lucreze la o nouă strategie energetică încă de la debutul războiului din Ucraina, în ideea de a-şi reduce dependenţa de combustibilii fosili, scrie Agerpres.
„Până în 2040, trebuie să investim aproximativ 500 de miliarde de zloţi (116,1 miliarde de dolari) în reţelele de transport şi distribuţie”, a declarat directorul general de la operatorul reţelei de transport a energiei electrice din Polonia (PSE), Tomasz Sikorski, adăugând că Polonia trebuie să planifice modernizarea reţelelor astfel încât să fie finalizate în paralel cu creşterea capacităţilor regenerabile.
Conform noii strategii energetice a Poloniei, 74% din producţia de electricitate ar urma să provină din surse cu emisii zero, inclusiv regenerabile şi energie nucleară. Autorităţile estimează că, până în 2030, Polonia va avea capacităţi de energie regenerabilă în valoare de 50 de Gigavaţi, urmând ca în 2040 să ajungă la 88 de Gigavaţi.
„Aceste prognoze revizuite ne vor permite să consolidăm suveranitatea energetică a Poloniei şi competitivitatea economiei naţionale precum şi să asigurăm securitatea energetică pentru cetăţeni”, a declarat ministrul polonez al Mediului, Anna Moskwa, la o conferinţă de presă.
Tot conform noii strategii energetice, până în 2040, capacitatea energetică instalată a Poloniei ar urma să se dubleze, ajungând la 130 de Gigavaţi.