Asigurarea oferită de două dintre cele mai mari companii germane de asigurări este vitală pentru orice viitor pe termen lung al conductei, care până la explozia din luna septembrie 2022 era principala rută pentru livrarea de gaze naturale ruseşti în Europa, scrie Agerpres.
Acţiunile asiguratorilor germani contrastează cu punctul de vedere oficial al Germaniei privind întreruperea legăturilor cu Moscova, dar una dintre sursele citate de Reuters a dezvăluit că Guvernul german nu s-a opus reînnoirii acoperirii pentru gazoductul Nord Stream 1. Majoritatea investitorilor occidentali au decis să deprecieze valoarea participaţiilor lor la conducta Nord Stream 1.
Rusia are o participaţie de 51% la Nord Stream 1, printr-o subsidiară a grupului energetic de stat Gazprom.
Mai multe surse citate de Reuters au dezvăluit că unii dintre acţionarii germani de la Nord Stream 1 sunt favorabili cel puţin la ideea conservării conductei deteriorate de explozie, în eventualitatea în care relaţiile cu Moscova se vor îmbunătăţi. Una dintre surse a dezvăluit că Berlinul a tolerat o astfel de abordare faţă de gazoductul Nord Stream 1, chiar dacă a spus în mod public că legăturile energetice cu Rusia au fost tăiate.
Poliţa de asigurare acoperă pagubele produse conductei şi aspectele legate de întreruperea afacerilor, a dezvăluit una dintre surse. Însă faptul că există o asigurare va facilita de asemenea orice reparaţii de care va fi nevoie pentru reluarea livrărilor de gaze via Marea Baltică spre Europa.
În timp ce importul de petrol şi produse petroliere din Rusia este interzis în conformitate cu sancţiunile impuse de Uniunea Europeană, importul de gaze naturale ruseşti este permis. Cu toate acestea, Occidentul încearcă să găsească alternative la gazele ruseşti.
Importurile Europei de gaze naturale ruseşti au scăzut de la aproximativ 40% din consumul UE înainte de invadarea Ucrainei, la mai puţin de 10%. Un purtător de cuvânt de la Ministerul german al Economiei a spus că obiectivul este încetarea utilizării de gaze naturale provenite din Rusia sau alte părţi. „Avem nevoie de mai multe energii regenerabile şi să devenim independenţi de importurile de combustibili fosili”, a spus purtătorul de cuvânt.
Cu toate acestea, mai mulţi oficiali şi politicieni germani au declarat pentru Reuters că există o minoritate care speră în continuare că gazoductul Nord Stream 1 poate fi repus în funcţiune, chiar dacă perspectivele ca acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat sunt reduse.
„Există în continuare unii care urmează vechea logică cu privire la refacerea legăturilor energetice cu Rusia, după războiul din Ucraina”, a declarat Veronika Grimm, unul dintre experţii economici care consiliază Guvernul german.