„China urmăreşte cu mare atenţie măsurile luate de Japonia”, a declarat adjunctul ambasadorului Chinei la ONU Wang Min într-o dezbatere consacrată Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică(AIEA), la Adunarea Generală a ONU de la New York.
„Cerem Japoniei să nu renunţe la niciun efort pentru limitarea impactului accidentului şi să ofere comunităţii internaţionale informaţii exacte, precise şi punctuale”, a adăugat Wang Min.
Accidentul de la centrala nucleară Fukushima a „tras un semnal de alarmă în domeniul securităţii nucleare”, a subliniat diplomatul chinez, adăugând că statul său este un „ferm” susţinător al energiei nucleare.
Operatorul centralei avariate de la Fukushima, Tokyo Electric Power (TEPCO), a anunţat luna trecută că apă de ploaie contaminată de la Fukushima s-ar fi scurs în Oceanul Pacific. Directorul general al AIEA Yukiya Amano declara, la sfârşitul lui octombrie că „proritatea este gestionarea apei contaminate”.
De asemenea, Coreea de Sud a apreciat că Fukushima este în continuare „o sursă de îngrijorare, în special pentru ţările riverane, din cauza scurgerilor de apă contaminată în mare”, potrivit adjunctei ambasadorului la ONU Sul Kyung-hoon. Totuşi, Seulul „este recunoscător Guvernului japonez pentru eforturile depuse cu scopul de a oferi comunităţii internaţionale informaţii pertinente”.
Amano a precizat că Agenţia a „recomandat Japoniei să implementeze o strategie eficientă şi mecanisme pe termen lung pentru gestionarea apei contaminate”.