Băsescu, către IMM-uri: Eu nu spun să nu priviţi şi la Guvern, dar nu se ştie ce primiţi de acolo

Preşedintele Traian Băsescu i-a îndemnat miercuri pe reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii să privească spre programele UE de susţinere a IMM-urilor, adăugând că îşi pot îndrepta atenţia şi spre Guvernul României, dar de acolo nu se ştie ce pot primi.
Economica.net - mie, 06 nov. 2013, 09:35
Băsescu, către IMM-uri: Eu nu spun să nu priviţi şi la Guvern, dar nu se ştie ce primiţi de acolo

‘Trebuie să ştiţi că există speranţe pentru sectorul de întreprinderi mici şi mijlocii din România, iar această decizie a Consiliului European de a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii din toate ţările, inclusiv din cele care nu sunt în zona euro, este una de natură să vă facă să priviţi cu încredere anul 2014. Eu nu spun să nu priviţi şi la Guvern, Doamne fereşte, dar nu se ştie ce primiţi de acolo’, a spus Băsescu, la cea de a XXI-a ediţie a ‘Topului Naţional al Firmelor Private din România’.

El a menţionat că începând cu 1 ianuarie 2014, cu noul exerciţiu bugetar al UE, s-au creat foarte multe instrumente de finanţare a IMM-urilor, fie că ele provin din zona euro, fie din cea non-euro.

‘La ultimul Consiliu European s-a stabilit în linii mari şi mecanismul. Spre exemplu, România are, pentru exerciţiul financiar următor, 2014-2020, alocate circa 23 de miliarde, fonduri de coeziune. Orice stat din UE are dreptul să utilizeze bani din fondurile de coeziune pentru întreprinderi mici şi mijlocii, în mod direct, sau poate să-şi multiplice resursele puse la dispoziţie întreprinderilor mici şi mijlocii, renunţând în prima fază la parte din banii de coeziune. România având 23 de miliarde poate să spună Comisiei Europene până la 1 ianuarie că utilizează un miliard din cele 23 de miliarde pentru finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Acest miliard aparţine tot României, dar se lasă în garanţie la Comisia Europeană’, a afirmat Băsescu.

Preşedintele a explicat că existenţa acelui miliard de euro înseamnă că România are dreptul să angajeze credite de 3 miliarde de euro din sistemul bancar naţional, ce cuprinde trei faze de rambursare.

‘Această structură, de 3 miliarde, este garantată în proporţie de 80% de Banca Europeană de Investiţii, dar în interior sunt cele trei faze de plată. Cu certitudine, Banca Europeană de Investiţii va avea misiunea de a negocia cu băncile româneşti care se înscriu în acest program condiţiile. Şi condiţiile, aşa cum a stabilit Consiliul, nu pot fi decât cele foarte apropiate zonei euro, chiar dacă România nu este în zona euro. Deci, dobânzi mici şi probabil vor avea dreptul băncile la un comision care le este datorat pentru munca şi activitatea pe care o fac’, a adăugat preşedintele.

El le-a mai spus reprezentanţilor IMM-urilor că vor avea o sursă certă de finanţare dacă, începând cu ianuarie 2014, vor avea pregătite proiecte în acest sens.

‘Singurul lucru care trebuie stabilit acum cu Guvernul României – şi înscrierea în acest program trebuie făcută până la 31 decembrie – este suma din fondurile de coeziune pe care România este dispusă să o aloce întreprinderilor mici şi mijlocii în cadrul acestui program. Sunt convins că mulţi dintre dumneavoastră aţi citit cu regularitate concluziile Consiliului European şi ştiţi că mai sunt şi alte instrumente, dar acesta mi se pare instrumentul cel mai consistent. De asemenea, trebuie spus că acel eventual miliard pe care România ar accepta să-l utilizeze în acest program este un miliard care nu se pierde’, a susţinut Băsescu.

Te-ar mai putea interesa și
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, un nou indiciu al dificultăţilor din industria auto germană,......
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR, firma energetică de stat din Azerbaidjan, este în negocieri cu potenţiali cumpărători pentru vânzarea participaţiilor ...