Câți bani a încasat miliardarul Radovan Vitek din proprietățile imobiliare din România

CPI Property Group (CPIPG), deținută în proporție de 86% de miliardarul ceh Radovan Vitek, a finalizat anul trecut preluarea companiilor austriece Immofinanz și S Immo, prezente și în România cu portofolii importante.
Andrada Ghira - mar, 04 apr. 2023, 22:05
Câți bani a încasat miliardarul Radovan Vitek din proprietățile imobiliare din România

CPI Property Group a realizat anul trecut un profit net de 557 de milioane de euro, în scădere cu aproape 57% față de rezultatul înregistrat în 2021, potrivit raportului financiar al companiei.

Veniturile totale au fost de 1,28 de miliarde de euro, un rezultat aproape dublu față de anul precedent. Valoarea tuturor activelor este de 23,5 miliarde de euro, iar valoarea portofoliului este de 20,8 miliarde de euro. Gradul de îndatorare al companiei crescut de la 35,7% în 2021, la 50,9% anul trecut.

Dublarea veniturilor se datorează finalizării preluării Immofinanz și S Immo, doi dezvoltatori austrieci, cu prezență importantă pe plan local. Astfel, Imobiliarele din România au generat venituri de 99 de milioane de euro, adică 8% din total. În 2021, proprietățile de la noi îi aduceau miliardarului Vitek doar 1% din totalul veniturilor.

În plus, din proprietățile pe care le are pe piața de la noi, sunt scoase la vânzare două terenuri din București cu o valoare de 4,2 milioane de euro, dar și o clădire de birouri, la 9,4 milioane de euro, se mai arată în raportul financiar.

 

CPIPG a cumpărat două companii imobiliare din Austria

Pe lângă participația pe care compania o deține în Globalworth, cel mai mare proprietar de spații de birouri din România, CPIPG a făcut încă din 2021 primele mutări pentru achiziția a două companii austriece, ambele cu portofolii imobiliare în România.

În 2021, CPIPG cumpăra primele participații în Immofinanz și S Immo, care au servit ca bază pentru obținerea controlului companiilor. În mai 2022 s-a finalizat preluarea Immofinanz, iar luna noiembrie a aceluiași an se finaliza și achiziția S Immo .

Prețul de achiziție a acțiunilor a fost cu 24% mai mic față de valoarea contabilă a Immofinanz, și cu 19% mai mic în cazul S Immo.

Acum, CPIPG deține 77% din Immofinanz, și 92% din S Immo, pentru care a plătit un total de 3,4 miliarde de euro.

Grupul obținuse o finanțare de 3,75 de miliarde de euro pentru achiziția celor doi dezvoltatori, de la un număr de zece bănci. Perioada de finanțare a fost extinsă cu doi ani, până în prima jumătate a anului 2025.

 

Ce proprietăți imobiliare are CPIPG

Aproape jumătate (48%) din portofoliul companiei lui Radovan Vitek este format din clădiri de birouri. Valoarea totală este de 10 miliarde de euro, din care clădirile din București sunt evaluate la 570 de milioane de euro, la care se adaugă și participația în Globalworth, cu proprietăți și în Polonia, evaluată la 591 de milioane de euro.

Din Globalworth, CPIPG deține împreună cu Aroundtown 61% prin Zakiono Enterprises Limited. Cu un portofoliu evaluat la 3,2 miliarde de eurio, Globalworth a încasat anul trecut chirii 189,2 milioane de euro din clădirile din România și Polonia.

Rata medie de ocupare a clădirilor din portofoliul Globalworth a scăzut anul trecut la 85,6%.

Pe segmentul de retail, CPIPG deține are un portofoliu evaluat la 4,7 miliarde de euro, din care 578 de milioane de euro, după cel din Cehia (1,56 de miliarde de euro) și cel din Italia (616 milioane de euro). Prin achiziția Immofinanz și S Immo, portofoliul de retail s-a mărit și cu activele de la noi: malluri VIVO și parcuri de retail STOP.SHOP și Sun Plaza. În total, este vorba de opt proiecte de retail, cu o suprafață închiriabilă de 244.000 de mp și cu un grad de ocupare de 99%.

Radovan Vitek deține 86,69% din CPIPG, Apollo Funds 5,34%, iar restul de 4,99% se tranzacționează liber pe bursă (freefloat).

De la finele lui 2021 și pe parcursul anului, CPIPG a vândut active non-core de o valoare brută de un miliard de euro. Iar planul de vânzare de proprietăți continuă, cu un stoc scos la vânzare de două miliarde de euro, pentru următoarea perioadă de un an jumătate. Banii obținuți din vânzări vor fi folosiți pentru plata creditelor punte luate de companie.

Cine este Radovan Vitek

Radovan Vitek este un investitor discret, care a început să facă afaceri la începutul anilor ’90 în Slovacia, odată cu valul de privatizări. În 1997 s-a mutat în Cehia, unde a cumpărat o cooperativă pe care a transformat-o într-un hotel de lux. Averea lui a crescut de la 1,4 miliarde de euro în 2014, la 6,6 miliarde de euro în 2023, potrivit Forbes. Astăzi, miliardarul locuiește în Elveția, este căsătorit și are patru copii. Forbes mai scrie că Vitek deține circa un milion de mp de teren în Surrey, Marea Britanie, teren care a aparținut lui Ringo Starr, unul dintre membri Beatles.  

De numele lui Vitek este legată și renovarea palatului Maeterlinck din Nisa, Franța. Împreună cu filiala Sotheby’s International de pe Coasta de Azur, compania a restaurant palatul Maeterlinck, care devenise un punct de atracție pe Riviera franceză, și a vândut 18 apartamente de lux, cu prețuri ce plecau de la două milioane de euro și ajungeau la 20 de milioane de euro. Vitek și-a păstrat un apartament pentru familie.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Paul Anghel (ANPC): Deţinătorul de card beneficiază de răspundere limitată pentru tranzacţii neautorizate, dacă a anunțat banca referitor la pierderea sau furtul acestuia
Paul Anghel (ANPC): Deţinătorul de card beneficiază de răspundere limitată pentru tranzacţii neautorizate, dacă a ...
Deţinătorul de card beneficiază de răspundere limitată pentru tranzacţii neautorizate dacă nu a dat dovadă de neglijenţă voită sau intenţionată în legătură cu pierderea sau furtul......
ANAR construiește diguri provizorii din sute de saci cu nisip în zonele Ciocăneşti şi Baital de pe braţul Borcea din judeţul Călăraşi
ANAR construiește diguri provizorii din sute de saci cu nisip în zonele Ciocăneşti şi Baital de pe braţul Borcea din ...
Apele Române Buzău - Ialomiţa, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Călăraşi, continuă construirea unor diguri provizorii ...
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din Dobrogea
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din ...
Hidrologii au emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de viituri pe râurile din Dobrogea, precum şi ...
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului mișcării Hezbollah
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului ...
Update: Gruparea libaneză şiită pro-iraniană Hezbollah a anunţat sâmbătă că liderul său, Hassan Nasrallah, a fost ...