Exporturile au urcat cu 4% în februarie, comparativ cu luna precedentă (când s-a înregistrat o expansiune de 2,5%), în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 1,6%, aceasta fiind cea mai mare creştere a exporturilor din ultimele 10 luni.
Exporturile germane spre Statele Unite şi China au înregistrat, în a doua lună a anului, o expansiune de 9,4%, respectiv de 10,2%, iar cele spre statele membre UE un avans de 2%.
„Sectorul exporturilor este în grafic pentru a reveni pe creştere, iar problemele înregistrate în decembrie s-au remediat”, a apreciat Alexander Krueger, economist şef la Hauck Aufhaeuser Lampe Privatbank. Exporturile au scăzut cu 6,1% în decembrie.
Importurile au urcat cu 4,6% în februarie, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 1%. Creşterea vine după cinci luni de scădere consecutivă.
„Afacerile legate de export beneficiază de pe urma îmbunătăţirii lanţului de aprovizionare şi a redeschiderii economiei Chinei”, a explicat Thomas Gitzel, economist şef la VP Bank.
În februarie, excedentul comercial al Germaniei, conform datelor ajustate sezonier, a urcat la 16 miliarde de euro, în creştere de la 10,7 miliarde de euro în perioada similară din 2022.
Analiştii se aşteaptă ca problemele din lanţul de aprovizionare, criza din energie şi riscurile geopolitice să afecteze anul acesta companiile din domeniul exporturilor.
Asociaţia Camerelor Germane de Industrie şi Comerţ (DIHK) se aşteaptă la o creştere a exporturilor de 2,5% în 2023, cu un punct sub nivelul creşterii medii din ultimul deceniu.