Uniunea Europeană va suporta o parte din cheltuielile producătorilor de vin pentru asigurarea recoltelor, potrivit unui proiect de act normativ lansat în transparență decizională prin care se creează cadrul juridic necesar punerii în aplicare a intervenției IS-V-03 „Asigurarea recoltelor”, din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027.
Sprijinul va fi de maximum:
Asistența financiară din partea Uniunii Europene pentru asigurarea recoltei poate fi acordată dacă plățile din asigurarea în cauză nu îi despăgubesc pe producători peste 100 % din pierderile de venit suferite, luând în calcul eventualele despăgubiri pe care producătorii le-ar fi putut obține în cadrul altor scheme de sprijin în legătură cu riscul asigurat.
Sunt rambursate costurile eligibile suportate efectiv de către beneficiar. Taxa pe valoarea adăugată, aferentă cheltuielilor eligibile suportate de beneficiar, nu este eligibilă, cu excepția cazului în care taxa respectivă nu poate fi recuperată în temeiul legislației în vigoare în materie de TVA.
Cine poate primi bani europeni pentru a-și asigura culturile
Sprijinul financiar se acordă celor care îndeplinesc următoarele condiții de eligibilitate:
Nu se acordă sprijin financiar producătorilor din sectorul vitivinicol pentru:
Pentru a beneficia de sprijin financiar în cadrul intervenției de asigurare a recoltelor, solicitantul, persoană fizică sau juridică, trebuie să depună până la data de 15 octombrie a fiecărui exercițiu financiar din perioada de programare 2024-2027, la centrele județene ale APIA, o cerere de plată însoțită de documentele suport necesare.
Cererile de plată vor fi admise la finanțare având în vedere sumele disponibile pentru această intervenție, până la atingerea plafonului maxim anual.
Toți solicitanții care îndeplinesc condițiile de eligibilitate au dreptul la plată, în limita plafonului anual disponibil.
Pentru a se asigura că plafonul bugetar anual al intervenției nu este depășit, APIA aplică un sistem de avertizare timpurie și de monitorizare în ceea ce privește cheltuielile din FEGA și disponibilitatea angajării fondurilor.
Prin accesarea acestui tip de intervenție producătorii viticoli vor putea să-și crească gradul de reziliență a exploatațiilor viticole la impactul negativ al factorilor climatici, precum şi în urma pierderilor provocate de animalele sălbatice.