Güven Özyurt (Ford Otosan): Compania noastră va produce 900.000 de vehicule în 2025, aproape o treime venind de la Craiova

În cadrul prezentării Ford Transit Courier, model care va fi produs din acest an la Craiova, Güven Özyurt, directorul general al Ford Otosan, noul proprietar al uzinei, a declarat că acest proiect a atras deja opt noi furnizori de componente turci, alții arătându-și interesul.
Robert Stan - lun, 10 apr. 2023, 22:08
Güven Özyurt (Ford Otosan): Compania noastră va produce 900.000 de vehicule în 2025, aproape o treime venind de la Craiova

Odată cu prezentarea modelului Ford Transit Courier, atât în versiunea cu propulsor termic cât și în cea cu motor electric, la centrul de cercetare – dezvoltare Sancaktepe de lângă Istanbul, directorul general al Ford Otosan, Güven Özyurt a discutat cu un grup de jurnaliști români despre trecutul, prezentul și viitorul uzinei de la Craiova.

Conform oficialului, povestea preluării uzinei de la Craiova are o istorie care pornește chiar de la momentul în care Ford a cumpărat fabrica de la statul român și a decis să înceapă aici asamblarea modelului Transit Connect (n.n. – în anul 2008).

„Avem o lungă colaborare cu Ford și ne-am specializat în vehicule comerciale – de la design și dezvoltare până la producție. Cum prioritățile Ford s-au schimbat către electrificare și servicii, și noi am mers în aceeași direcție. Atunci a apărut ideea de a face un Courier electric și am căutat cea mai bună soluție pentru a îl crea, dezvolta și produce având în vedere că uzinele din Turcia vor fi ocupate la capacitate maximă cu asamblarea variantelor Ford Transit de o tonă și două tone.

Deci, ne-am dat seama că în uzinele din Turcia nu vom putea produce o nouă generație Ford Courier și a apărut ideea de a asambla modelul la Craiova. În acel moment încă nu existau discuții despre o schimbare a proprietarului uzinei din România, ci doar intenția de a îl asambla la Craiova. Ulterior, noi fiind specializați în vehicule comerciale, a apărut și ideea de a ne ocupa de industrializarea și producția lui la uzina din România, mai ales că debutul producției Ford acolo avusese loc cu Transit Connect, tot un vehicul comercial la care angajații noștri au avut o mare implicare. Așa a început totul. De la o idee”, a dezvăluit Güven Özyurt.

Decizia de a prelua uzina de la Craiova, venită pe fondul electrificării rapide a celorlalte uzine Ford din Europa – mai puțin a celor care, precum cea de la Saarlouis, vor fi închise sau vândute mai devreme dau mai târziu -, a fost, prin urmare, una logică și de bun augur pentru angajații din România și economia țării. Mai mult decât atât, faptul că în România vor fi asamblate atât modele cu motoare termice cât și electrice, garantează o continuitate fără sincope majore a producției de vehicule.

Conform șefului Ford Otosan „uzina de la Craiova va fi una specială în lumea Ford. Produsele (n.n.- Ford Puma, Ford Transit Courier și Ford Tourneo Courier) vor fi asamblate pe aceeași linie ceea ce va face procesul de producție foarte eficient”.

Oficialul a explicat și că „după lansarea cu succes a modelelor E-Transit și E-Transit Custom (n.n. – produse la uzinele Ford Otosan din Turcia)  apare acum și E-Transit Courier. Ne extindem experiența în era vehiculelor electrice. Modelul E-Transit Courier va fi produs la Craiova, în România, și este primul nostru produs de când am preluat uzina. Continuăm să investim la Craiova și Kocaeli pentru dezvoltarea familiei Transit astfel încât să atingem ținta propusă de a asambla la nivel de companie 900.000 de vehicule până în 2025”.

În acest context, este limpede că oficialii turci și americani iau în calcul o majorare a producției de la uzina din România, detaliu dezvăluit încă de la preluarea fabricii din Bănie. Astfel pentru a ajunge la 900.000 de mașini pe an, capacitatea instalată de la Craiova va urca de la circa 250.000 de unități până la 272.000 de unități în următorii doi ani.

Această majorare atrage după sine și probleme logistice tot mai acute pe care România trebuie să le rezolve rapid prin dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare și chiar navale.

„Problema logisticii este pe agenda tuturor celor implicați, inclusiv Guvernul României, pentru că plănuim să majorăm capacitatea de producție. Asta înseamnă că trebuie să eficientizăm transportul către și de la uzină. La Craiova avem un mare plus față de fabricile din Turcia – calea ferată care ajunge chiar în curtea uzinei. Însă avem și provocări legate de infrastructura de transport pe care le discutăm cu Guvernul României așa cum a făcut și Ford înaintea noastră. Avem o agendă comună cu autoritățile și unul dintre subiecte este acesta al infrastructurii. Dar trebuie să spun că de fiecare dată când merg la Craiova văd că drumul devine tot mai bun prin extensia autostrăzii de la Pitești. Apoi există ideea de a folosi fluviul Dunărea pentru transport.

Ar putea fi o oportunitate pentru noi pentru că astfel am putea transporta vehiculele către portul Constanța într-un mod mult mai sustenabil. Ca ultimă informație, am fost acum patru săptămâni în România și am discutat cu președintele Parlamentului să facem un workshop la Craiova pe tema infrastructurii”, a menționat Güven Özyurt.

Noi furnizori pentru uzina din Craiova

Șeful companiei turce care, din 2022, deține uzina de la Craiova a declarat și că odată cu industrializarea noului Transit Courier în toate variantele sale de motorizare au început să sosească în România noi furnizori.

„Când am început să discutăm preluarea uzinei din Craiova nu știam cât de multe companii turce au investiții în țara dumneavoastră. Am aflat însă de la ambasadorul nostru că România este a doua țară din Europa după dimensiunea activităților oamenilor de afaceri turci. Știam de Germania, dar nu și despre România. Când am aflat asta și am început să mă interesez am aflat despre multe companii din Turcia care desfășoară activități în România, inclusiv furnizori de componente auto care lucrează atât pentru Ford cât și pentru Dacia”, e explicat directorul general Ford Otosan.

Mai mult chiar, acesta consideră că „sunt oportunități mari în România pentru Ford Otosan și holdingul Koç. Sunt multe companii care, văzându-ne pe noi, ar putea veni cu investiții. Noi încercăm întâi să lucrăm cu parteneri locali, dar, acolo unde identificăm o breșă, invităm companii din Turcia să vină să o acopere. Este ceva ce se întâmplă natural. Dacă nu mă înșel, opt dintre furnizorii noștri din Turcia au venit deja în România pentru acest nou proiect (n.n. – Ford Courier). Mulți alții ar putea veni după ei, dar asta depinde de cât de atractiv se va dovedi acesta în termeni de succes pe piață”.

În privința investițiilor realizate de Ford Otosan la noua sa uzină, Güven Özyurt a explicat că acestea „sunt încă în curs. Am realizat faza industrializării modelului cu motor termic și urmează cea a electrificării acestuia. A treia fază este electrificarea SUV-ului Puma. Acesta din urmă va trece și printr-o actualizare. Toate acestea vor fi realizate cu suma menționată (n.n. – 490 de milioane de euro în trei ani)”.

Oficialul a dezvăluit și două informații importante pentru cei care își doresc să afle mai multe despre viitoarea generație Ford Puma care va include, din 2024, și o variantă 100% electrică. „Bateriile pentru viitoarele modele electrice asamblate la Craiova vor veni de la compania SK Innovation din Ungaria. Noi ne creștem capacitățile de asamblare a bateriilor în Turcia, dar nu suntem interesați să producem celule pentru baterii pentru că această zonă este acoperită de companii din Asia și nu cred că este o zonă industrială în care ne putem implica. (…) Motorul electric al modelului Courier provine de la un furnizor, nu este unul realizat de noi”.

Ford Transit Courier - Craiova

Deși șeful Ford Otosan a evitat să dea mai multe detalii despre viitorul Ford Puma, publicația britanică Autocar susține că acesta va împrumuta platforma, inclusiv motorul electric, de la E-Transit Courier și E-Transit Custom. Având în vedere că toate cele trei modele vor fi asamblate pe aceeași linie, o astfel de decizie pare cel puțin logică, iar declarația oferită de Josephine Payne, președinte al Ford Otosan România, tot în timpul evenimentului din Turcia pare a duce către aceeași concluzie. „Am dezvoltat motoarele electrice pentru Puma și Courier în același timp”, a menționat Josephine Payne. Dacă informația se va dovedi adevărată, varianta electrică a SUV-ului de clasă B Puma, va dispune de un motor de 100 kW (134 CP).

Transit Courier, fratele cel mic al gamei Ford Transit

Până ce variantele electrice ale modelelor Transit Courier, Transit Custom și Puma vor intra în producție, la uzina de la Craiova va demara încă din acest an asamblarea variantelor cu motoare termice. Primul dintre acestea, Ford Transit Courier, este gândit pentru a satisface clienții care au nevoie de mijloace de transport al mărfurilor mai mici decât modelele Transit de două tone și Transit de o tonă.

Modelul asigură o capacitate de transport mai mare decât predecesorul său grație unei lățimi dintre pasajele roților din spate de 1.220 mm. Astfel, furgonul compact poate transporta doi europaleți. Volumul total al încărcăturii atinge 2,9 metri cubi, cu 25% mai mult decât modelul anterior. Acest lucru poate fi sporit și mai mult folosind noua funcție de încărcare prin peretele despărțitor care le permite utilizatorilor să transporte articole precum scânduri sau țevi cu lungimea de peste 2.600 mm. Strict în spațiul destinat transportului de mărfuri au loc obiecte cu o lungime maximă de 1.803 mm și o înălțime de 1.253 mm.

Disponibile încă din toamna acestui an, variantele alimentate cu benzină și motorină ale Ford Transit Courier includ un motor EcoBoost de 1.0 litri declinat în două versiuni de putere – 100 CP și 125 CP și dieselul EcoBlue de 1.5 litri care dezvoltă 100 CP. Toate sunt dotate standard cu o cutie de viteze manuală cu șase trepte, însă versiunea de 125 CP poate fi comandată opțional și cu o cutie automată cu dublu ambreiaj și șapte trepte. Cei care aleg aceste versiuni pot plasa comenzi încă din vara lui 2023.

Citește și:
– Primul produs Ford Otosan al uzinei din Craiova, Transit Courier, va avea atât motoare pe benzină cât și diesel. Varianta electrică debutează în 2024

Te-ar mai putea interesa și
Wizz Air revine pe aeroportul din Băneasa și mută zborurile de pe trei rute din ianuarie 2025
Wizz Air revine pe aeroportul din Băneasa și mută zborurile de pe trei rute din ianuarie 2025
Compania aeriană a anunțat că mută zborurile de pe trei din rute din România pe aeroportul din Băneasa. În vară, compania a mai operat temporar zboruri către Spania de pe aeroportul Aurel......
Un Moş Crăciun din ciocolată ar putea deveni mai scump. Preţul boabelor de cacao au atins cel mai ridicat nivel din istorie – analiză XTB
Un Moş Crăciun din ciocolată ar putea deveni mai scump. Preţul boabelor de cacao au atins cel mai ridicat nivel din istorie ...
Creşterea majoră a preţurilor la cacao în prima jumătate a acestui an a stârnit temeri că ciocolata va deveni un bun ...
La ce trebuie să fie atenți consumatorii când cumpără carne. Recomandări ANPC
La ce trebuie să fie atenți consumatorii când cumpără carne. Recomandări ANPC
Consumatorii trebuie să acorde o atenție sporită atunci când achiziționează produse din carne, atât pentru a se asigura ...
CNAB a finalizat lucrări de modernizare a infrastructurii aeroportuare pe aeroportul Henri Coandă în valoare de 56,6 milioane de lei
CNAB a finalizat lucrări de modernizare a infrastructurii aeroportuare pe aeroportul Henri Coandă în valoare de 56,6 milioane ...
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a anunțat finalizarea și recepția lucrărilor de modernizare prevăzute ...