„Inflaţia a intrat în interval. Sperăm să rămână acolo. Vom avea de acum înainte o inflaţie europeană, de 2-3%”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Rata anuală a inflaţiei trebuie privită alături de rata medie, spune guvernatorul. Astfel, dacă prima va ajunge la minime istorice la sfârşitul anului în curs, rata medie este încă ridicată, la 4,77%.
„Nu sărim de bucurie că rata anuală coboară la minime istorice. Ne uităm şi la rata medie anuală”, a declarat guvernatorul.
Factorii care au contribuit la scăderea ratei anuale a inflaţiei în acest an sunt anul agricol peste medie, efectul de bză favorabil, reducerea cotei TVA la pâine, persistenţa deficitului de cerere, şi relativa stabilitate a monedei naţionale faţă de euro, spune guvernatorul.
Scăderea cotei TVA la pâine şi produsele de panificaţie a contribuit cu 0,8 puncte procentuale în reducerea prognozei ratei IPC de la 3,1% la 1,8% pentru finele acestui an, a arătat Isărescu, în timp ce evoluţiile favorabile al preţurilor la legume, fructe şi ouă cu 0,3 pp.
Inflaţia anuală de 3% pentru anul viitor nu include creşterile de taxe anunţate de guvern, accize, acciză specială pe carburanţi şi impozitele pe construcţiile speciale.
„Nu ştim încă metodologia noului mod de calcul al accizelor, dar putem să o intuim”, spune Isărescu.
Acesta este însă optimist asupra impactului în inflaţie, şi crede că operatorii economici vor absorbi o parte prin scăderea profiturilor şi eficientizare internă.
„Piaţa nu înghite orice în preţ. Cu alte cuvinte, dacă e să luăm o poziţie clară, tăvălugul preţurilor, cum am citit pe burtieră, nu are din ce să vină. Cifrele vor fi pe undeva pe aici: 0,2-0,6%”, a precizat acesta referindu-se la impactul măsurilor fiscale în rata inflaţiei.