Comenzile noi din industria prelucrătoare, în creştere cu 6,6% în primele două luni

Comenzile noi din industria prelucrătoare pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut, în primele două luni ale anului, în termeni nominali, cu 6,6%, raportat la perioada similară din 2022, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - joi, 13 apr. 2023, 10:29
Comenzile noi din industria prelucrătoare, în creştere cu 6,6% în primele două luni

În februarie 2023, comenzile noi din industria prelucrătoare au urcat în termeni nominali, atât faţă de ianuarie 2023, cu 7,2%, cât şi faţă de februarie 2022, cu 8,1%, scrie Agerpres.

Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali, pe ansamblu, în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2023, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, cu 6,6%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de uz curent (+14,6%) şi în industria bunurilor de capital (+13,9%). Scăderi au înregistrat industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-7,8%) şi industria bunurilor intermediare (-4,3%).

În februarie 2023, comparativ cu luna precedentă, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali pe ansamblu cu 7,2%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (+12,4%), industria bunurilor de uz curent (+2,3%) şi în industria bunurilor intermediare (+0,4%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 2,2%.

În februarie 2023, comparativ cu februarie 2022, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali pe ansamblu cu 8,1%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (+18,5%) şi în industria bunurilor de uz curent (+13,2%). Scăderi au înregistrat industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-9,8%) şi industria bunurilor intermediare (-6,4%).

„Comenzile noi din industrie reprezintă valoarea contractelor încheiate în luna de referinţă între un producător şi un client şi privesc livrările de bunuri şi servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate. Nu sunt incluse taxele legate de produse (cum ar fi TVA), rabaturile şi discount-urile, atunci când acestea sunt acordate contractual”, precizează INS.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...