Acord important la Sofia, cu participarea României, pentru creșterea livrărilor de gaze azere și de LNG în zona noastră

În 26-27 aprilie va fi semnat la Sofia un acord între Azerbaidjan, Turcia, Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, cu scopul de a crește livrările de gaze azere care ar urma să ajungă în Europa Centrală utilizând infrastructura existentă deja 
Mihai Nicuţ - joi, 13 apr. 2023, 16:37
Acord important la Sofia, cu participarea României, pentru creșterea livrărilor de gaze azere și de LNG în zona noastră

„La sfârșitul lunii, la Sofia (25-26 aprilie), se așteaptă semnarea unui acord la scară largă între mai multe țări, printre care Azerbaidjan, Turcia, Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, privind extinderea infrastructurii de gaz. Acest lucru va face posibilă furnizarea de gaze din Azerbaidjan, prin Bulgaria, către Europa Centrală.”

Anunțul a fost făcu de ministrul interimar al Energiei la Sofia, Rosen Hristov, în timpul vizitei sale la terminalul turcesc Marmara Ereglisi LNG, unde a fost recepționat primul vas cu gaz natural lichefiat, conform acordului încheiat deja între Bulgargaz și compania turcă Botas, a relatat BTA citată de Novinite.

Potrivit ministrului Hristov, acordul care va fi semnat la Sofia va permite Bulgariei să furnizeze din nou gaze lichefiate din surse americane și europene către Europa Centrală.”Acest acord este de importanță europeană. Bineînțeles, în paralel cu acesta, continuăm cooperarea cu partea turcă, conform acordului pe care îl avem”, a declarat el.

Despre ce este vorba

Acordul pe care Azerbaidjan, Turcia, Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia îl vor semna la Sofia ar urma să  permită în principal tranzitul de gaze din Azerbaidjan, printr-o nouă rută, pe teritoriul celor șase țări către Europa Centrală. Proiectul de utilizare a capacității existente a sistemelor de transport a gazelor din aceste țări pentru a crește cantitățile actuale de gaz azer în Europa este unul comun, al operatorului bulgar de gaze Bulgartransgaz, al companiei Transgaz din România, al FGSZ din Ungaria și al Eustream din Slovacia.

Acesta a fost prezentat Comisiei Europene în timpul vizitei președintei Ursula von der Leyen, la Sofia, când a fost lansat interconectorul de gaze dintre Grecia și Bulgaria (IGB) la 1 octombrie 2022.

Von der Leyen a convenit cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, să crească cantitățile pentru Europa cu 4 miliarde de metri cubi încă din acest an. În acest scop, însă, este nevoie de extinderea Coridorului sudic de gaze, dar propunerea celor patru operatori europeni de gaze este de a se folosi infrastructura existent, ceea ce va permite o creștere mai rapidă și mai ieftină a livrărilor de gaz azer pentru Europa, fără costuri suplimentare.

Obiectivul Bulgariei este să folosească traseul vechiului gazoduct transbalcanic, prin Dobrogea noastră, prin care Rusia livra gaz prin Ucraina și România către Bulgaria, Grecia, Turcia și Macedonia de Nord. După lansarea gazoductului Turkish Stream prin apele Mării Negre până în Turcia, Gazprom a redirecționat fluxurile prin el către aceste țări și a eliberat capacitatea gazoductului Transbalcanic, care este de 16-18 miliarde de metri cubi pe an.

Prin acest traseu ar putea ajunge în România atât mai multe gaze azere, cât și LNG, care ar urma să fie descărcat în terminalele din Turcia.

România, singura dintre toate țările de mai sus care este producător de gaze, dar care nu sunt suficiente pentru satisfacerea consumului intern, are semnat un acord cu Azerbaidjanul (prin Romgaz), prin care poate aduce, dacă este nevoie, un miliard de metri cubi de gaze anual. Din ce se știe până acum, instrastructura din sudul țării a fost folosită pentru a se aduce și mici cantități de LNG pe piața românească, dar de la terminalul din Grecia, nu de la cele din Turcia.

 

Te-ar mai putea interesa și
S-a semnat contractul de 1,9 miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă
S-a semnat contractul de 1,9 miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă
S.N. Nuclearelectrica și consorțiul internațional Candu Energy Inc. o companie AtkinsRéalis, Ansaldo Nucleare, Canadian Commercial Corporation și Korea Hydro & Nuclear Power Co au semnat......
Rezerva Federală a SUA estimează un ritm mai redus al scăderii dobânzilor în 2025
Rezerva Federală a SUA estimează un ritm mai redus al scăderii dobânzilor în 2025
Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus miercuri dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual, la un interval cuprins ...
Transportatorul de mărfuri TTS investește 23 de milioane de euro într-un nou terminal de cereale în portul Constanța
Transportatorul de mărfuri TTS investește 23 de milioane de euro într-un nou terminal de cereale în portul Constanța
Transportatorul fluvial de mărfuri TTS a anunțat o investiție de circa 23 de milioane de euro în construcția terminalului ...
Record în Japonia. 33 de milioane turişti străini în primele 11 luni din acest an
Record în Japonia. 33 de milioane turişti străini în primele 11 luni din acest an
Numărul vizitatorilor străini în Japonia a depăşi 33 de milioane în primele 11 luni din acest an, un nou nivel record, ...