Viktor Orban: Nu suntem încă în punctul în care opinia publică europeană să-i forțeze pe politicieni să-și schimbe politica față de Ucraina, dar acest moment va veni

Conflictul militar din Ucraina s-ar încheia dacă SUA şi Uniunea Europeană ar înceta să mai ofere sprijin financiar Kievului. Premierul ungar Viktor Orban a exprimat această opinie într-un interviu acordat vineri postului de radio Kossuth, menţionând că el consideră Ucraina insolvabilă din punct de vedere financiar şi economic, a relatat agenţia rusă TASS, după noi declaraţii controversate ale premierului maghiar.
News.ro - vin, 14 apr. 2023, 19:15
Viktor Orban: Nu suntem încă în punctul în care opinia publică europeană să-i forțeze pe politicieni să-și schimbe politica față de Ucraina, dar acest moment va veni

Viktor Orban spune că Ucraina nu ar putea rezista „ca ţară” în războiul cu Rusia, dacă n-ar fi ajutată financiar de Occident. Potrivit hirado.hu, el a declarat într-un interviu acordat vineri dimineaţa într-o emisiune la Radio Kossuth că Ucraina este o ţară nesustenabilă din punct de vedere financiar şi că Uniunea Europeană, inclusiv ungurii, finanţează conducerea acesei ţări, ceea ce „distruge Europa”, relatează News.ro.

„Nu suntem încă în punctul în care opinia publică europeană să îi oblige pe liderii europeni să îşi schimbe poziţia faţă de politica de război şi de sancţiuni, dar momentul adevărului va veni”, a declarat Viktor Orban, arătând că ceea ce se întâmplă acum „distruge Europa, îi distruge securitatea, îi distruge economia”.

Presa oficială rusă i-a preluat imediat aceste declaraţii din interviul acordat Radio Kossuth: „Ucraina este o ţară inexistentă din punct de vedere economic şi întrebarea este dacă vom salva Ucraina”, a spus premierul ungar, citat de TASS. „De îndată ce Statele Unite şi Uniunea Europeană vor decide să nu mai finanţeze statul ucrainean, războiul se va încheia. În acest moment, situaţia este alta, iar contribuabilii maghiari susţin Ucraina prin bugetul comun european. Aşa că este rău că minoritatea maghiară este în continuare hărţuită în Ucraina”, a mai spus Orban, potrivit TASS.

El consideră că pensiile şi salariile, administraţia publică şi sistemul de sănătate sunt plătite în Ucraina cu ajutorul financiar al SUA şi al UE. „Evident, această situaţie nu poate continua mult timp”, este de părere Viktor Orban, citat de TASS.

Orban îl laudă pe Macron

Orban a mai spus, potrivit hirado.hu, că vizita preşedintelui francez în China a fost de mare importanţă, subliniind că aceasta a dat naştere unei „voci diferite”, care nu se uită unde şi ce duşmani potenţiali există, ci caută potenţiali parteneri.

Acest lucru este similar cu modul de gândire al Ungariei, a spus premierul, subliniind că scopul politicii externe maghiare este, de asemenea, acela de a aduna prieteni şi nu duşmani.

El a precizat că remarcile preşedintelui francez Macron privind autonomia strategică europeană indică, de asemenea, această direcţie, spunând că este degradant pentru spiritul european să adopte pur şi simplu politicile externe ale altor ţări şi că Europa ar trebui să îşi bazeze politica externă pe propriile interese.

 

Ungaria rămâne prietenul și aliatul Statelor Unite

După ce Washingtonul a impus, miercuri, sancţiuni asupra unei bănci ruseşti cu sediul la Budapesta, premierul Viktor Orban a ieşit public vineri dimineaţă pentru a da asigurări populaţiei că Statele Unite sunt în continuare un prieten şi un aliat important al Ungariei, dar a subliniat că „nu va permite” ca Ungaria să fie „forţată” să se implice în războiul din Ucraina.

Viktor Orban a comentat în emisiunea matinală de la Radio Kossuth măsurile punitive anunţate miercuri de Ambasada SUA la Budapesta, dar spune că nu sunt sancţiuni împotriva Ungariei, pentru că pe lista celor 34 de persoane sancţionate de Washington figurează un cetăţean ungur, dar şi ciprioţi, austrieci şi persoane din Liechtenstein. Este vorba, în esenţă, de o acţiune a SUA care vizează profesioniştii din domeniul financiar, a explicat el, potrivit hirado.hu.

El a punctat că nu au fost niciodată de acord cu sancţiunile, dar nu neagă nimănui dreptul de a le impune. În plus, acestea au fost notificate şi sunt respectate.

Deşi, după sancţiunile americane, Ungaria a anunţat, joi, că se retrage din Banca Internaţională de Investiţii a Rusiei, care şi-a stabilit sediul la Budapesta, premierul Viktor Orban pare să regrete mişcarea şi în orice caz nu a justificat-o ca atare, ci a oferit altă explicaţie.

El a spus că banca ar fi putut juca un rol major în dezvoltarea economiilor din Europa Centrală, dar, de la război încoace, era clar că opţiunile ei se îngustau, iar sancţiunile actuale au „ruinat-o”, făcând imposibilă funcţionarea ei. În aceste condiţii, participarea Ungariei la activitatea ulterioară a băncii a devenit lipsită de sens, iar reprezentanţii Budapestei au fost retraşi, Ungaria părăsind Banca Internaţională de Investiţii.

„Statele Unite sunt prietenul nostru şi, de asemenea, un aliat important în primul rând în ceea ce priveşte politica militară, deoarece suntem membri ai unei alianţe militare comune de apărare”, a dat asigurări populaţiei Viktor Orban. El a explicat că există, de asemenea, similitudini filosofice între cele două ţări, „convingerile fundamentale sunt aceleaşi”, spune Viktor Orban.

„Credem, de asemenea, că pentru ca oamenii să trăiască în pace şi prosperitate, avem nevoie de libertate şi de o economie de piaţă. Creştinismul este, de asemenea, un punct comun, iar relaţiile economice arată o imagine clară a unei poveşti de succes”, a spus Orban.

Orban s-ar simți mai confortabil cu Trump la Casa Albă

„Totul este pregătit pentru relaţii bune şi prietenoase”, a subliniat el, înainte de a sugera încă o dată că s-ar fi simţit mai confortabil dacă la Casa Albă ar fi fost Donald Trump. El a ţinut să remarce că America nu este unită, că astăzi este o ţară mai divizată ca oricând şi că există mari diferenţe politice partizane.

„Când la Casa Albă se află un democrat, relaţiile (cu Budapesta – n.r.) sunt mai dificile, iar când este un republican, sunt mai uşoare”, a spus premierul, adăugând că motivul este că punctul de vedere al republicanilor este mai apropiat de punctul de vedere al guvernului ungar în „probleme fundamentale ale politicii moderne”.

Dar Ungaria cooperează cu guvernul ales de poporul american, a dat din nou asigurări Viktor Orban, înainte de a trece la un atac voalat asupra ambasadorului american de la Budapesta şi la adresa politicii preşedintelui Joe Biden.

America, a subliniat el, de obicei îşi numeşte ambasadorii pe criterii politice, astfel că „trebuie să luăm act de faptul că există un ambasador care este apropiat de Partidul Democrat”, a punctat el, după ce David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta, a criticat în repetate rânduri în mod public guvernul lui Viktor Orban.

El a spus că Statele Unite nu au renunţat la planul lor de a „presa” pe toată lumea să intre într-o alianţă „beligerantă”, dar a dat asigurări că Ungaria nu se va lăsa „târâtă” în război. Harta arată că Statele Unite sunt un loc mai sigur, dar nu se poate spune acelaşi lucru despre Bazinul Carpatic, a argumentat el. Riscurile politicii mondiale arată altfel din Berehovo (oraş ucrainean de la graniţa cu Ungaria) sau Budapesta decât din America, a spus Orban. „Ne aşteptăm, pe bună dreptate, ca Statele Unite să ia act de situaţia specială a Ungariei”, a subliniat premierul. „Prin urmare, suntem de partea păcii şi vrem să rămânem acolo”, a adăugat el.

Există riscul unui război nuclear

El a avertizat că, dacă va avea loc un război mondial, va fi un război nuclear, sublinind că, în fiecare săptămână, situaţia se înrăutăţeşte şi creşte riscul de escaladare.

„Potrivit ultimelor ştiri, britanicii intenţionează să livreze obuze cu uraniu sărăcit pe frontul ucrainean, în timp ce Rusia desfăşoară arme nucleare tactice în Belarus. Aceasta nu este o bombă atomică, desigur, dar ne aduce cu un pas mai aproape de lumea armelor nucleare”, a subliniat el.

„Nu este o exagerare literară să spunem că teama care acţionează în noi toţi este că escaladarea în continuare a războiului ar putea implica mai devreme sau mai târziu utilizarea unui fel de armă nucleară, aşa că, dacă va fi un război mondial, va fi un război nuclear, şi Dumnezeu să ne ferească de asta”, a menţionat Orban, în declaraţii ce amintesc de propaganda care este prezentă şi la Moscova.

Premierul a cerut comunităţii internaţionale să îşi mobilizeze energiile pentru negocieri care să ducă la o încetare a focului şi la pace, în loc să sprijine războiul.

Te-ar mai putea interesa și
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România...
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe Joerg Kukies a declarat duminică că nu se aștepta ca UniCredit va merge mai departe cu planurile ...