Bogdan Putinică, Microsoft România: M-aș bucura să văd o sincronizare a planurilor liderilor din educație cu nevoia din industria IT

Industria IT din România crește mai repede decât ”poate duce țara”, provocarea principală fiind lipsa unor politici coerente în educație, prin care companiile din domeniu să atragă talente, a spus, pentru Economica, Bogdan Putinică, director general al Microsoft România. Acesta a adăugat că s-ar bucura să vadă ”o sincronizare a planurilor pe termen mediu și lung ale liderilor din domeniu educației cu nevoia pe care industria o generează”.
Lidia Neagu - Dum, 28 mai 2023, 21:56
Bogdan Putinică, Microsoft România: M-aș bucura să văd o sincronizare a planurilor liderilor din educație cu nevoia din industria IT

”Industria de IT pe ansamblu, cred că este un motor de creștere care merge cu 200 la oră acum și cred că ne mai trebuie încă un plin de benzină, poate încă două roți. Industria crește mult mai repede decât duce țara. Ne trebuie talente, ne trebuie politici coerente în educație. Aici, cred că este provocarea principală”, a declarat director general al Microsoft România.

Întrebat ce putem face ca țară în ceea ce privește atragerea și păstrarea talentelor IT în România, acesta consideră că este important să se sincronizeze planurile educaționale cu nevoile industriei. Numărul de specialiști IT produs de universități și sistemul educațional este considerat insuficient, iar o creștere semnificativă a numărului de specialiști este necesară.

”În primul rând, cred că trebuie să plecăm de la momentul T zero. Talentele de IT sunt produse în România de universități, de sistemul educațional, de ce înseamnă licee, facultăți de specialitate și așa mai departe. M-aș bucura să văd o sincronizare a planurilor pe termen mediu și lung ale liderilor din domeniu educației cu nevoia pe care industria o generează.

Pentru că acești mii de specialiști IT care sunt produși de facultățile românești sunt mult prea puțini. Ne trebuie probabil lejer de 3-4 ori mai mulți specialiști decât avem acum.

Ca să-i aducem înapoi în țară, în general, mișcările sociale și demografice în această pătură de specialiști au fost de a pleca din țară. Știm cu toți, exodul creierilor, nu o să intrăm acum în chestia asta. Asta s-a cam terminat de vreo 10, aș zice poate chiar 15 ani cu puțin curaj.

Evident, migrarea și mobilitatea forței de muncă e un lucru posibil în Uniunea Europeană. Oamenii pleacă unde le mai bine, într-un mod foarte ușor. Ce am descoperit e că, după acest segment din cariera oricăruia dintre oamenii care pleacă, unde se acumulează expertize și competențe în afara țării, o parte dintre ei se întorc natural înapoi. Evident, România nu face nimic pentru asta, este pur și simplu ce e bine pentru acei oameni”, a explicat Bogdan Putinică.

Pentru a aduce înapoi talentele în țară, oficialul Microsoft România este de părere că este necesară crearea unor condiții economice favorabile, locuri de muncă, inovație și valorizarea acestor oameni. În acest sens, implicarea mediului privat poate juca un rol important, mai ales că ”statul nu mai poate face mare lucru”, deoarece există deja o structură fiscală favorabilă industriei IT, iar acest sector contribuie semnificativ la PIB-ul României. Cu toate acestea, Putinică subliniază că țara nu este încă pregătită în ceea ce privește educația și dezvoltarea abilităților digitale ale cetățenilor. De asemenea, el susține că industria IT din România exportă în mod semnificativ și îndeamnă clasa politică să valorizeze potențialul existent și să-l folosească în beneficiul țării.

”Nu cred că mai este ceva ce statul ar putea să facă, pentru că există o structură fiscală foarte bună care ajută IT-ul și care și-a arătat valoarea de-a lungul anilor. Este evident, acum vorbind de niște cifre enorme în PIB pe care industria IT-ului le aduce. Eu mă uit undeva în jur de 10% din PIB în 2025, suntem pe o traiectorie absolut realistă de a ajunge acolo. IT-ul în România crește de trei ori mai repede decât țara. Suntem bine, cred. (…) Cred că e greu să folosim aceste lucruri acum, pentru că țara nu e pregătită, educația nu e pregătită pentru așa ceva, cetățenii țării au nevoie de skill-uri digitale și asa mai departe. Și tot acest potențial este îndreptat economic natural către în afara țării. Este o industrie care exportă enorm și cred că, sau m-aș bucura, să văd inclusiv pragmatismul clasei noastre politice de a valoriza acest lucru care există deja, este în țară, trebuie doar valorizat și folosit”.

”Fondurile din PNRR, oportunitatea vieții pentru industria de IT din România”

Oportunitatea majoră pentru industria IT din România se află în fondurile din PNRR, iar piața este atentă la aceste resurse.

”Ministerul IT-ului chiar își face treaba foarte bine. Guvernul colaborează, legile se maturizează. E un moment, după părerea mea, de aliniere foarte bună. Multe steluțe se aliniază din punctul ăsta de vedere. Și evident, oportunitatea vieții, aș spune, pentru industria de IT din România, respectiv fondurile din PNRR, care încep să apară, încep să se lanseze proceduri și licitații. Și acolo, practic, cred că toată piața e atentă, nu doar Microsoft”.

În ceea ce privește colaborarea dintre sectorul public și cel privat pentru a maximiza utilizarea fondurilor din PNRR, Microsoft consideră că în prezent nu există probleme majore de colaborare. Potrivit acestuia, există o aliniere a intereselor și toți participanții înțeleg că aceste fonduri trebuie folosite în mod eficient. Cu toate acestea, există încă aspecte legate de transformarea digitală care pot fi abordate într-un mod mai activ, cum ar fi dezvoltarea abilităților digitale, serviciile digitale de e-guvernare și crearea unui cadru propice pentru utilizarea tehnologiei în afaceri.

”Cred că în acest moment nu sunt probleme de colaborare, de cooperare, de parteneriat public-privat, din contră. Cred că ne bucurăm, cum ziceam și mai devreme, de o aliniere a intereselor tuturor participanților la viața politică și economică a României. E clar că e o oportunitate. Aceste fonduri se pierd dacă nu le folosești. Atunci mai bine le folosești. Nu cred că e ceva special la care să pot să ridic mâna și să zic că e nevoie de mai mult ”ceva” aici sau de mai mult ”ceva” acolo.

Poate o nuanță, cred că în clipa în care vorbim de transformare digitală, un termen umbrelă și un pic filosofic, poate, așa, dacă le iei de departe. Încă ne uităm la lucruri pe care țări mai avansate din acest punct de vedere, care sunt în fața noastră cu niște ani, să spunem, din acest punct de vedere, nu prea le mai fac. Respectiv, transformarea digitală a unei țări se referă la skill-uri pentru oameni, pentru cetățenii acelei țări, la servicii digitale de e-government. Se referă la un cadru de dezvoltare pe care afacerile îl au la dispoziție pentru a pune tehnologia la lucru în afaceri, pentru a le face mai reziliente, mai eficiente, mai profitabile și așa mai departe. Și mai puțin e vorba de achiziții de infrastructură, de care cred că România nu are atât de strategic nevoie în acest moment, avem cam de toate, tot ce ne trebuie, cred că provocarea e cum le folosim”, a mai punctat Putinică.

Te-ar mai putea interesa și
Ford recheamă în service 770.000 de mașini diesel pentru a remedia problemele filtrului de particule. Ce modele sunt vizate
Ford recheamă în service 770.000 de mașini diesel pentru a remedia problemele filtrului de particule. Ce modele sunt vizate
Ford Motor, companie cu activități și în România prin partenerul Ford Otosan, este nevoit să cheme la atelierele service nu mai puțin de 768.927 de mașini deja vândute în întreaga lume din......
Wizz Air revine pe aeroportul din Băneasa și mută zborurile de pe trei rute din ianuarie 2025
Wizz Air revine pe aeroportul din Băneasa și mută zborurile de pe trei rute din ianuarie 2025
Compania aeriană a anunțat că mută zborurile de pe trei din rute din România pe aeroportul din Băneasa. În vară, ...
Un Moş Crăciun din ciocolată ar putea deveni mai scump. Preţul boabelor de cacao au atins cel mai ridicat nivel din istorie – analiză XTB
Un Moş Crăciun din ciocolată ar putea deveni mai scump. Preţul boabelor de cacao au atins cel mai ridicat nivel din istorie ...
Creşterea majoră a preţurilor la cacao în prima jumătate a acestui an a stârnit temeri că ciocolata va deveni un bun ...
La ce trebuie să fie atenți consumatorii când cumpără carne. Recomandări ANPC
La ce trebuie să fie atenți consumatorii când cumpără carne. Recomandări ANPC
Consumatorii trebuie să acorde o atenție sporită atunci când achiziționează produse din carne, atât pentru a se asigura ...