Bursa a scăzut uşor şi vineri, investitorii continuând să marcheze din profituri

Bursa de la Bucureşti a scăzut uşor, cu 0,54%, pentru a doua zi consecutiv, într-o piaţă unde corecţiile de pe bursele externe i-au determinat pe unii investitori să continue marcarea profiturilor înregistrate în şedinţele anterioare.
Economica.net - vin, 08 nov. 2013, 15:42
Bursa a scăzut uşor şi vineri, investitorii continuând să marcheze din profituri

Piaţa a început să scadă de joi, în condiţiile în care investitorii au început să marcheze din câştigurile înregistrate în precedentele şapte şedinţe, când bursa a urcat cu aproape 6% şi a atins maximul ultimilor doi ani, susţinută de intrări noi de bani în piaţă datorită ofertei Romgaz (SNG).

Astfel, în şedinţele de joi şi vineri, indicele general al Bursei, BET-C, a coborât cu 1,24%. Indicele este cu 2,45% peste nivelul de la începutul lunii noiembrie şi cu 16,8% peste cel de la finalul anului trecut.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, este cu 20,3% peste nivelul de la finalul anului trecut, iar BET-FI, indicele acţiunilor SIF-urilor şi titlurilor FP, este pe plus cu 10,63% faţă de anul 2012.

Volumele de tranzacţionare au crescut încă de la finalul săptămânii precedente, fiind vizate cu precădere acţiunile de regulă lichide. Brokerii cred că evoluţia pieţei a fost susţinută de investitorii care au redevenit interesaţi de bursă, dar şi de persoanele care au făcut primul pas pe piaţa de capital, odată cu oferta Romgaz, şi care vor începe să cumpere şi alte titluri.

„Sunt convins că intrarea acţiunilor Romgaz la tranzacţionare (marţi – n.r.) va creşte activitatea pe piaţă şi vom vedea volume în urcare săptămâna viitoare. Cred că volumele vor mai creşte şi, în principiu, trendul ar trebui să rămână ascendent, deşi nu aş exclude şi o corecţie pe termen scurt”, a afirmat un dealer.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,63%, astfel că în ultimele două zile a coborât cumulat cu 1,44%, după ce miercuri a fost la nivelul maxim de după 18 august 2008.

La finalul sesiunii de vineri, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a fost cu 0,59% sub ziua precedentă.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au coborât, de asemenea, cu 0,61% şi, respectiv, cu 0,83%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,47% sub şedinţa de joi.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 48,3 milioane lei (10,9 milioane euro), de 2,5 ori mai puţin decât în şedinţa de joi, când operaţiunile au însumat 123 milioane lei (27,7 milioane euro). Trei sferturi din rulajul de vineri au reprezentat transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea, de 36,4 milioane lei (8,2 milioane euro), din care două deal-uri de aproape 28,5 milioane lei (6,4 milioane euro), cu 0,26% din acţiunile FP.

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,68%, la 0,7995 lei. În şedinţa precedentă, titlurile FP au atins în cadrul unor tranzacţii un nou maxim istoric, de 0,8165 lei.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Moldova (3 milioane lei, din care un deal de 2,5 milioane lei), OMV Petrom (aproape 2 milioane lei), SIF Transilvania (1,3 milioane lei) şi BRD (aproape 1,3 milioane lei).

În oferta de răscumpărare de la Fondul Proprietatea, investitorii au plasat până vineri 1.221 de ordine prin care au fost puse în vânzare 3,146 miliarde de titluri, oferta fiind suprasubscrisă de 5,24 ori. Volumul de acţiuni pentru care au fost plasate ordine de subscriere reprezintă 22,83% din toate titlurile FP.

Brokerii cred că oferta va fi semnificativ suprasubscrisă şi se aşteaptă ca în ultimele zile ale operaţiunii să fie plasate ordine pentru volume foarte mari de acţiuni Fondul Proprietatea.

Fondul vrea să răscumpere 600 milioane de acţiuni, pentru care este dispus să plătească 600 milioane lei (135 milioane euro). Operaţiunea se va încheia joi, 14 noiembrie, iar titlurile vor fi cumpărate la preţul de 1 leu/acţiune, respectiv cu 20% peste cotaţia la care acţiunile FP au încheiat şedinţa de vineri, de 0,7995 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat în total acţiuni de 2,1 milioane lei, faţă de 1 milion de lei în şedinţa precedentă. Aproape 95% din rulajul de vineri au reprezentat un deal cu 2,1% din titlurile Upet Târgovişte (1,2 milioane lei) şi transferuri cu 4,1% din titlurile firmei Univers Râmnicu Vâlcea (793.000 de lei). Pachete similare de acţiuni Upet şi Univers au fost tranzacţionate şi în şedinţa bursieră de marţi.

Deal-ul de vineri cu titlurile Upet (UPET) a fost efectuat la un preţ cu 15,2% mai mare decât cel de marţi, în timp ce acţiunile Univers (UNVR) au fost transferate la acelaşi preţ cu cel de marţi.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în scădere cu până la 1,1%, după ce datele peste aşteptări privind piaţa muncii din SUA au alimentat aşteptările investitorilor că banca centrală a SUA va începe mai repede să reducă programul de stimulare a economiei.

Stefan Musgociu, [email protected]

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...