„Populismul şi naţionalismul nu pot furniza soluţii pentru provocările epocii noastre”, a declarat Van Rompuy, care a intervenit – în special în engleză, dar şi cu câteva pasaje în germană – în cadrul „discursului european” organizat anual din 2010 de fundaţia conservatoare Konrad-Adenauer, la data aniversării căderii Zidului Berlinului în 1989.
El şi-a manifestat înţelegerea faţă de temerile generate de globalizare şi criza economică în rândul cetăţenilor europeni, afirmând că singura soluţie este „relansarea economică şi crearea de locuri de muncă”.
Dar el i-a criticat pe cei care alimentează aceste temeri aruncând cel puţin o parte din vină asupra imigranţilor, inclusiv europeni, „cu cuvinte precum «turism pentru beneficii sociale» sau «dumping social»”.
Aceste reproşuri, adresate adeseori unor cetăţeni ai unor ţări membre UE, în special România şi Bulgaria, nu acoperă decât fenomene minoritare şi marginale, potrivit lui.
Libertatea de circulaţie în cadrul UE este „un simbol al civilizaţiei” care trebuie apărat.
În acelaşi fel, dramele legate de imigraţia clandestină, precum cele recurente din largul insulei Lampedusa, în Marea Mediterană, trebuie combătute atacând rădăcinile problemei, în ţările de plecare şi cele de tranzit.
Doar aşa „Europa post-Zidul (Berlinului) va putea fi construită” şi UE va deveni o „patrie” pentru cetăţenii săi, a conchis el.