Kazahstanul și-a majorat puternic exporturile de petrol prin rute care ocolesc Rusia

Kazahstanul și-a crescut exporturile de petrol pe rute care ocolesc Rusia în primul trimestru al anului 2023, pe măsură ce încearcă să își reducă dependența geografică de vastul său vecin, arată datele de la surse din industrie și cele ale Refinitiv, citate de Reuters
Mihai Nicuţ - vin, 21 apr. 2023, 15:27
Kazahstanul și-a majorat puternic exporturile de petrol prin rute care ocolesc Rusia

Deși exporturile de petrol kazah prin Marea Caspică și Caucaz sunt relativ mici, acestea au crescut puternic de când Moscova a început ceea ce numește „operațiunea militară specială” în Ucraina în februarie anul trecut.

Kazahstanul, care are cea mai lungă frontieră terestră cu Rusia dintre toate statele foste sovietice, a parcurs o linie delicată pentru a reduce dependența de Rusia fără a se detașa total de vecinul său, arată agenția de presă.

Președintele Kassym-Jomart Tokayev a refuzat să recunoască regiunile din Ucraina anexate de Rusia și a încercat să limiteze dependența Kazahstanului de Rusia, inclusiv de uriașa sa rețea de conducte de petrol și de rețeaua de porturi.

Datele consultate de Reuters au arătat că livrările de petrol din portul Aktau de la Marea Caspică către Baku din Azerbaidjan, principala rută ce ocolește Rusia, au urcat la 163.436 de tone în perioada ianuarie – martie, de la 28.875 de tone în aceeași perioadă din 2022.

Compania de transport de stat din Kazahstan, Kazmortransflot, a declarat pentru Reuters că 104.000 de tone de petrol au mai fost trimise către conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan în perioada ianuarie-martie.
Kazahstanul furnizează, de asemenea, peste 80.000 de tone de petrol pe lună către China. Anul trecut, exporturile de petrol ale Kazahstanului prin alte rute decât cele care traversează Rusia au ajuns la 1,8 milioane de tone (36.000 de barili pe zi), în creștere cu 638.000 de tone față de 2021.

Petrolul kazah nu este supus sancțiunilor occidentale, spre deosebire de țițeiul rusesc, deși sancțiunile au creat probleme pentru unele produse kazahe.

„Porturile rusești rămân toxice pentru cumpărătorii europeni, așa că petroliștii joacă la sigur și caută rute care nu au legătură cu (monopolul rusesc al conductelor de petrol) Transneft”, a declarat un trader occidental care se ocupă de petrol în Kazahstan.

Principala și cea mai profitabilă rută pentru exporturile de petrol din Kazahstan rămâne conducta operate de Caspian Pipeline Consortium (CPC), care alimentează piața globală prin intermediul unui terminal rusesc din Marea Neagră, în portul rusesc Novorosiisk, de unde țițeiul ajunge inclusive în România, la Petromidia.

Livrările prin CPC au scăzut cu 1% anul trecut, ajungând la 51,99 milioane de tone, dar au reprezentat în continuare peste 80% din totalul exporturilor de petrol din Kazahstan.

Mai multe vase kazahe în Marea Caspică

Kazmortransflot va cumpăra două petroliere de 8.000 de tone pentru a opera în Marea Caspică în acest an. Are nevoie de aceste nave pentru a crește livrările de petrol prin Azerbaidjan, ocolind Rusia, relatează publicația rusă Kommersant. În prezent, compania deține petrolierele Aktau, Astana și Almaty, fiecare cu o capacitate de 12.400 tdw. Dimensiunile mici ale navelor se datorează adâncimilor mici la care trebuie efectuate transporturile prin Caspica.

Conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, prin care trebuie să fie livrat petrolul kazah, prin Marea Caspică, a fost aleasă de kazahi ca principal rută alternativă la transportul prin Rusia. Ca parte a contractului cu azerii de la SOCAR, KazMunayGas intenționează să livreze prin intermediul acesteia 1,5 milioane de tone de petrol din câmpul Tengiz, cel mai mare din Kazahstan. În martie, au fost livrate 20.000 de tone, iar în aprilie cantitatea la va crește la 125.000 de tone.

Sursele publicației ruse susțin că autoritățile kazahe doresc în continuare să mărească capacitatea rutei la 20 de milioane de tone pe an. Acest lucru este îngreunat de contractele existente cu CPC, de necesitatea unor investiții semnificative și, în general, de costul mai ridicat al acestei rute alternative.

 

Te-ar mai putea interesa și
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România...
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe Joerg Kukies a declarat duminică că nu se aștepta ca UniCredit va merge mai departe cu planurile ...