Cum își face grâul românesc loc pe piețele de export. Europa ar mai avea de livrat 9 milioane de tone

Până la finele lui iunie când se termină anul comercial, ar mai fi în jur de 9 milioane de tone de grâu european de exportat în special în țări din Africa de Nord și Maroc. România a livrat deja 3,2 milioane de tone, aproape la jumătate față de Franța, dar are șanse să crească livrările mai ales în Egipt. Pe de altă parte, USDA estimează că importurile de grâu din Ucraina și Republica Moldova ale României vor ajunge la aproape un milion de tone în anul de comercializare 2022/23, față de doar 39.000 de tone în anul de comercializare precedent.
Alina Stanciu - lun, 01 mai 2023, 22:10
Cum își face grâul românesc loc pe piețele de export. Europa ar mai avea de livrat 9 milioane de tone

Cu exporturi de 3,2 milioane de tone de grâu până la jumătatea lui aprilie, România rămâne până acum al doilea cel mai mare exortator de grâu al Europei, după Franța, cu șanse să își mențină poziția până la finele anului comercial 2022/2023 (iunie 2022-iulie 2023), arată ultimele date ale Comisiei Europene.

Germania, al treilea cel mai mare exportator, a livrat până acum peste 2,8 milioane de tone de grîu, în timp ce Franța, liderul pieței, s-a detașat  de restul competitorilor vânzând deja 9,1 milioane de tone din cele 24,3 milioane de tone exportate de blocul comunitar, în total.

Dacă analiștii Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA) au estimat corect, anul acesta comercial ar mai fi în jur de 9 milioane de tone de grâu european de exportat în special în țări din Africa de Nord și Maroc. USDA estimează nivelul exporturilor la 33,3 milioane de tone și s-au exportat deja 24,3 milioane.

În Africa de Nord  ( Algeria, Egipt, Maroc, Sudan etc.) cererea este puternică din cauza secetei din 2022 care a afectat zona mediteraneană, sursă importantă pentru piața africană. În particular, Marocul ar putea deveni cel mai mare client de grâu din UE, cu Franța, Germania, Polonia, Lituania și România ca principali furnizori, după ce ani de zile a fost un client important al grâului ucrainean.

Până acum, din datele Comisie Europene, Maroc a înghițit 15,5% din grâul european, adică 3,7 milioane de tone, (față de 5,2% anul trecut), Algeria a cumpărat 14,5% din grâu (față de 15,6% anul anterior), iar Nigeria 8,5% (față de 7% anul anterior).

Cât despre România, datele din perioada iulie 2022-februarie 2023 indică faptul că am exportat către Egipt în jur de 600.000 de tone, în Algeria peste 291.000 de tone și în Maroc 104.000 de tone.

Or, poziția pe care o avem pe piața Egiptului este una importantă în contextul în care statul va importa mult.

„Estimăm că exporturile de grâu ale UE către Egipt, care în anul de marketing 2021/22 s-au confruntat cu o concurență puternică din partea grâului din regiunea Mării Negre (Ucraina n.red.), vor crește puternic, chiar dacă concurența cu grâul rusesc este încă ridicată”, sunt de părere analiștii USDA.

Pe de altă parte, USDA anticipează că exporturile de grâu din UE către Coreea de Sud, originare în principal din România, Bulgaria și statele baltice, sunt susceptibile să scadă brusc în 2022/23 din cauza concurenței puternice din partea Australiei, Statelor Unite și Indiei.

De asemenea, China va cumpăra mai puțin grâu din UE în  2022/23 din cauza unei concurențe puternice din partea Australiei, Canadei și Statelor Unite.

Ce șanse are România pe piața grâului în anul comercial 2023/2024

Referitor la anul de producție  2023/2024, analiștii USDA anticipează că va aduce fermierilor europeni șansa unor exporturi „la un nivel foarte ridicat” , beneficiind parțial de războiul actual din Ucraina, care împiedică producția și exporturile țării, dar și de recolta de grâu mai mare anticipată și de competitivitatea prețurilor grâului din UE.

În plus, producția ar trebui să fie în creștere.

Producția de grâu din UE este prognozată să revină la 137,8 milioane de tone în anul de producție 2023/24, determinată de o producție mai mare în Franța, Bulgaria, țările baltice, Ungaria, România și Italia. Recolte mai mici sunt anticipate pentru Danemarca, Germania și Polonia.

Importuri de 1 milion de tone în România

Pentru România, preocuparea majoră este însă legată de importurile din Ucraina, care pun presiune pe preț și pe capacitatea logistică de export a țării. Până la deschiderea coridorului de cereale din Marea Neagră, Portul Constanța a devenit cea mai importantă poartă pentru exporturile de cereale ucrainene, România devenind piața numărul unu a UE pentru grâul ucrainean (import și transbordări). Barjele pe fluviul Dunărea au fost principala metodă de transport, urmate de trenuri și camioane. USDA estimează că importurile de grâu din Ucraina și Republica Moldova vor ajunge la aproape un milion de tone în anul de comercializare 2022/23, față de doar 39.000 de tone în anul de comercializare precedent.

Importuri duble

Datele comerciale disponibile pentru 2022/23 și licențele de import emise indică faptul că importurile de grâu din UE în 2022/23 se vor dubla față de  2021/22 până la la 8,8 milioane tone, din cauza creșterii importurilor de grâu ucrainean în statele membre estice ale UE și în Spania, în cadrul Inițiativei ONU privind Marea Neagră, care scapă de contingentele tarifare anuale ale UE pentru grâu. Datorită recoltei sale mai mici de grâu, Italia va rămâne cel mai mare importator european de grâu din UE, reprezentând între un sfert și o treime din totalul importurilor de grâu ale UE în anul de comercializare 2022/23, urmată de Spania, România și Polonia.

Însă pentru 2023/2024, importurile de grâu din UE  sunt susceptibile de a scădea până la 6,5 milioane de tone (vs 8,8 milioane de tone în 2022/2023), pe fondul unei producții inferioare în Ucraina dar a unei producții mai bune în UE.

Europa va continua să stea pe stocuri mari de grâu

În ceea ce privește stocurile, datele USDA indică faptul că afluxul de grâu ucrainean care nu a putut fi exportat la sfârșitul 2021/22 și  2022/23 din cauza obstacolelor logistice din porturile poloneze, românești și bulgare va umfla stocurile de grâu de la finele lui 2023/24 în aceste țări.  Chiar dacă o parte din aceste stocuri va fi în cele din urmă reexportată în anul de marketing actual, o recoltă internă, despre care estimările arată că va fi mai mare, va continua să se adauge la stocurile finale de grâu.

Se preconizează că stocurile finale de grâu din UE în anul de recoltă 2023/24 vor rămâne la nivelul ridicat din anul de recoltă 2022/23, respectiv 15,6 mii de tone.

Te-ar mai putea interesa și
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul său ministru al Apărării Boris Pistorius - un posibil înlocuitor -......
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Grupul antreprenorial românesc Simtel a intrat pe piața de energie electrică din Republica Moldova, cu deschiderea filialei ...
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic de 50 MW și are în plan încă unul de 100 MW
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic ...
Dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, va începe construcția primului parc fotovoltaic ...