Preşedintele Comisiei pentru Roşia Montană: Problemele prezentate amplu. Aşteptăm răspunsuri de la ministere

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov, a declarat, luni seară, după votul de respingere a proiectului de lege transmis de Guvern, că problemele ridicate în raport sunt prezentate foarte amplu şi se aşteaptă răspunsuri de la ministere pe temele abordate.
Economica.net - lun, 11 nov. 2013, 21:19
Preşedintele Comisiei pentru Roşia Montană: Problemele prezentate amplu. Aşteptăm răspunsuri de la ministere

„Cred că trebuie să fim mândri de acest Raport. În niciun caz nu suntem dezamăgiţi, mai ales că, o să vedeţi, toate problemele ridicate în Raport sunt prezentate foarte amplu şi aştepătm răspunsuri de la ministere. Dezbaterea a fost necesară. Mulţumesc Guvernului, dacă nu-şi asuma scoaterea acestui cartof fierbinte şi să-l pună în dezbatere, nu ştiu dacă altcineva ar fi avut curajul”, a menţionat Vâlcov.

El a precizat că Parlamentul, împreună cu Guvernul, trebuie să gândească cât mai repede un nou proiect legislativ care să acopere un cadru cât mai larg privind aceste exploatări.

„Ca şi concluzii, ne dorim un cadru cât mai larg legislativ, ne dorim păstrarea beneficiilor negociate de Guvern acum şi ne dorim răspunsuri la toate întrebările ridicate în Raport”, a spus Vâlcov.

El a arătat că marţi dimineaţă Comisia va înainta Raportul către Biroul Permanent al Senatului, care îl va pune pe ordinea de zi a plenului ca să fe dezbătut, Potrivit lui Vâlcov, BP al Senatului decide dacă Raportul intră sau nu şi în dezbaterea comisiilor parlamentare permanente. De asemenea, proiectul va intra apoi în dezbaterea Camerei.

„Noi punem Raportul la dispoziţia Guvernului şi a ministerului Justiţiei, care sperăm să analizeze foarte bine şi să-l pună la dispoziţia Parchetului. Dacă dumnealor vor sesiza că sunt aspecte care trebuie cercetate, să le cerceteze. Raportul este o sesizare în sine, nu facem noi sesizări separate”, a mai spus Vâlcov.

La rândul său, deputatul UDMR Attila Korodi a precizat, în motivarea votului negativ dat de UDMR, că încă de la începtul înfiinţării Comisiei pentru Roşia Montană UDMR a propus respingerea integrală a proiectului de lege, iar Comisia să îşi înceteze activitatea.

El a admis că audierile în forul Comisiei au fost relevante şi a spus că e o responsabilitate a tuturor instituţiilor statului român ca toate informaţiile care apar în audieri, rapoarte şi stenograme să fie analizate şi să aibă un răspuns satisfăcător.

„Sper ca votul nostru negativ să aibă parcursul corect în Parlament şi proiectul de lege în sine să fie respins. Proiectele de dimensiunea celui privind Roşia Montană nu trebuie să exceadă în drept şi în păsuiri şi trebuie să existe o atmosferă corectă. De aceea votul nostru a fost ferm şi a rămas ferm. Sperăm ca acele recomandări din Raport să fie ascultate de Guvern şi rând pe rând clarificate, iar răspunsurile aduse opiniei publice”, a spus Korodi.

Senatorul PNL Petru Ehegartner a precizat, la rândul său, în motivarea votului negativ dat de reprezentanţii PNL, că dezbaterea din Comisie a fost una extrem de serioasă.

„Îmi exprim satisfacţia pentru dezbaterea care a avut loc la modul serios. Cred că am dat dovadă de multă responsabilitate. Modul cum s-a lucrat şi seriozitatea cu care am dezbătut toate problemele cred că a fost un exemplu”, a spus Ehegartner.

Deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru a explicat şi el votul nagativ dat de reprezentanţii formaţiunii sale, arătând că votul nu putea fi altul.

„Suntem co-iniţiatorii proiectului de lege privind interzicerea mineritului cu cianuri şi a celui privind interzicerea utilizării fracturării hidraulice în valorificarea gazelor de şist, aşa că votul nostru în acest domeniu nu putea fi altul”, a spus Ciuhodaru.

Votului negativ dat de reprezentanţiii PSD din Comisie a fost explicat de senatorul social-democrat Gabriela Firea. „Am votat împotriva proiectului de lege transmis de Guvern pentru că opinia noastră e că e loc de mult mai bine faţă de proeictul tramsmis. Subliniez că în urma dezbaterilor de două luni s-a putut observa că Guvernul USL a negociat în interes naţional şi a schimbat radical termenii economici, sociali, de mediu şi patrimoniu existenţi. Ce s-a negociat acum 16 ani a fost în detrimentul statului român, în defavoarea cetăţenilor”, a spus Firea.

Ea a arătat că în 1999, printr-o solictare a ministrului de atunci, s-a tranferat cu titlu gratuit licenţa de la Minvest către acţionarul majoritar, respectiv investiturul canadian, ea menţionând că celelalte instituţii ale statului trebuie să îşi facă datoria de acum înainte. „Rezultul acestei Comisii deschide un dialog, o negociere pentru o lege cadru generală, necesară unor investiţii de asemenea anvergură”, a spus Firea.

Deputatul Oana Manolescu, reprezentant al Grupului minorităţilor naţionale, a precizat că încă de la început a fost împotriva proiectului de lege, atât personal, cât şi în virtutea mandatului primit de la grup, ea optând pentru a se mai aştepta în ceea ce priveşte exploatrea pentru a se folosi metoda românească sau cel mult metoda care să foloseşte cianuri, dar cu flotaţie.

Senatorul PSD Toni Greblă, care s-a abţinut de la vot, a precizat că a procedat consecvent cu sine însuşi, în condiţiile în care el a votat o serie de amendamente adoptate de Comisie în cadrul dezbaterilor, iar acum nu putea vota împotrivă.

„Am dezbătut săptămâni în şir, am eliminat unele articole, am adoptat, unele din amendamemte în unanimitate, am adoptat şapte amendamente. Drept urmare, dacă eu am votat pentru cele şapte amendamente admise, nu puteam acum să votăm împotriva proiectului de lege, căci majoritatea amendamentelor admise schimbau total sensul proiectului legislativ. Era consecvent din partea mea să mă abţin de vreme ce majoritatea articolelor şi amendamemtelor propuse fuseseră deja admise prin votul colegilor mei”, a spus Greblă.

El a precizat că trebuie dat semnal prin care să se arate că investiţiile străine sunt sprijinite.

„E un vot tehnic. Nu putream să fiu consecvent cu mine însumi pe proiectul de lege. Pe proiectul minier este cu totul altă problemă. Trebuie să dăm un semnal într-o variantă absolut convenită că noi sprijinim investiţiile în România şi acest lucru trebuie să fie şi concretizat în ceva, nu numai în declaraţii publice. E nevoie fie de o lege cadru, fie de modificarea Legii minelor prin adăugarea unor condiţii”, a spus Greblă.

Comisia parlamentară specială a respins, luni, cu 17 voturi „pentru” şi două abţineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană.

Membrii Comisiei s-au reunit, luni după-amiază, în şedinţă pentru a decide prin vot în legătură cu proiectul Guvernului.

În urma votului, proiectul a primit raport de respingere.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...