Imagini din satelit arată că pe acoperişul unora dintre reactoare au fost instalate poziţii defensive cu saci cu nisip, potrivit informării cotidiene de joi a Ministerului Apărării de la Londra.
„Rusia a construit probabil aceste poziţii pentru că este din ce în ce mai preocupată de perspectiva unei ofensive ucrainene majore”, conform experţilor britanici.
Desfăşurarea de lupte în preajma centralei ar spori riscul ca sistemul de siguranţă al acesteia să fie avariat. Totuşi, o avariere catastrofală a reactoarelor este improbabilă în majoritatea scenariilor plauzibile implicând armanent de infanterie, afirmă Ministerul britanic al Apărării, întrucât clădirile sunt foarte bine blindate.
Kievul acuză Rusia că foloseşte centrala nucleară de la Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei şi ocupată de Rusia încă din primele zile ale invaziei, ca scut pentru a lansa atacuri împotriva teritoriului controlat de guvernul ucrainean.
Comunitatea internaţională şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi-au exprimat în mod repetat îngrijorarea că luptele ar putea provoca un accident nuclear la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Miercuri, într-un mesaj postat pe Twitter cu ocazia împlinirii a 37 de ani de la dezastrul de la Cernobîl, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut comunităţii internaţionale să facă tot posibilul pentru a împiedica Rusia să folosească instalaţiile nucleare pentru „şantaj”.
Ministerul Apărării de la Londra publică zilnic informaţii primite de la serviciile de specialitate cu privire la desfăşurarea războiului, de la începutul invaziei ruse din Ucraina de anul trecut. Moscova acuză Londra că desfăşoară o campanie de dezinformare.