Cum să alegi corect aminoacizii pentru sport: 7 recomandări

Suplimentele cu aminoacizi erau utilizate în trecut doar de către atleții profesioniști. În prezent, acestea sunt utilizate la scară mai largă, chiar și de către persoanele care realizează activități fizice de intensitate ușoară-moderată.
Ion Dobreanu - mar, 02 mai 2023, 09:49
Cum să alegi corect aminoacizii pentru sport: 7 recomandări

Sursa foto: Shutterstock.com

Dacă și tu te gândești să utilizezi un supliment cu aminoacizi, este important să te informezi corect înainte. Iată cum alegi aminoacizii pentru sport!

1. Alege în funcție de scop

Ce aminoacizi să alegi? Aminoacizii pentru sport sunt de multe tipuri. Cei mai populari sunt:

BCAA (aminoacizi cu lanț ramificat) – sunt cei mai utilizați. Conțin aminoacizii leucină, izoleucină și valină, care sunt substratul preferat pentru mușchi. Suplimentarea lor ar putea îmbunătăți performanța sportivă, anduranța și forța musculară, reduce deteriorarea mușchilor, susține recuperarea post-exercițiu, preveni oboseala și febra musculară (1).

Arginina – este cunoscută pentru reducerea oboselii și creșterea nivelului de energie, fiind indicată pentru sporturile de anduranță (2).
Glutamina – este implicată în susținerea sistemului imunitar, reducerea oboselii și ameliorarea simptomelor gastrointestinale induse de exercițiul fizic (3).

Triptofanul – este precursorul serotoninei (hormonul fericirii). Ar putea crește toleranța la durere pe parcursul antrenamentelor intense (1).

2. Alege BCAA cu raport 2:1:1

Dacă optezi pentru un supliment cu BCAA, alege-l pe cel care furnizează aminoacizii în raport 2:1:1. Cu alte cuvinte, o doză de 4000 mg BCAA trebuie să furnizeze 2000 mg leucină, 1000 mg izoleucină și 1000 mg valină. Acest raport s-a dovedit cel mai eficient în ceea ce privește activarea proceselor de sinteză musculară.

3. Optează pentru cei cu ingrediente naturale

Este important să citești cu atenție informațiile nutriționale înainte de cumpăra un produs, inclusiv un supliment cu aminoacizi.

Multe persoane tind să creadă că orice supliment destinat sportivilor este benefic și nu asociază riscuri. Totuși, pentru că piața este plină de astfel de produse, multe dintre acestea sunt de slabă calitate sau conțin ingrediente nocive.

Pentru că se dizolvă în apă, cele mai multe suplimente sub formă de pudră conțin zahăr adăugat, coloranți artificiali și alți aditivi. Optează pentru unul care conține îndulcitori naturali (cum ar fi stevia) și coloranți naturali (cum ar fi sfecla roșie).

Totuși, este mai simplu să alegi aminoacizii sub formă de capsule sau comprimate, care nu conțin adaosuri.

4. Atenție la aminoacizii cu adaos de cafeină

Există multe produse cu aminoacizi care conțin și substanțe stimulente, cum ar fi cafeina, pentru a crește starea de alertă și vitalitatea.

Totuși, în cazul în care împarți dozele de aminoacizi pe parcursul zilei sau dacă administrezi suplimentul în partea a doua a zilei, cafeina îți poate perturba somnul. În aceste cazuri, astfel de produse sunt de evitat.

Dacă planifici să iei suplimentul dimineața, poți opta pentru unul care conține cafeină. Ia în considerare, însă, celelalte surse de cafeină consumate în cursul zilei (cafea, ceai verde, energizant), pentru a nu consuma în exces această substanță.

5. Alege-i pe cei obținuți prin fermentare naturală

Multe suplimente cu aminoacizi sunt de calitate inferioară, fiind obținute din produse animale secundare, cum ar fi pene de pasăre. Optează pentru o formulă vegană, obținută prin fermentație microbiană naturală, pentru a te asigura că organismul asimilează eficient acești nutrienți.

6. Alege un produs testat pentru puritate

Citește cu atenție ambalajul! Acesta trebuie să conțină informații cu privire la puritatea produsului. Alege un produs pe care este menționat faptul că a fost testat pentru puritate și că nu conține substanțe interzise (dopante).

7. Ia în considerare producătorul

Pe lângă caracteristicile menționate, este important să alegi un producător de încredere. În acest mod, vei fi sigur că produsul este unul de calitate. Totuși, așteaptă-te să aibă prețuri mai ridicate.

Prin urmare, alege cu atenție suplimentul cu aminoacizi, având în vedere toate aceste criterii. Totuși, nu uita că niciun supliment nu înlocuiește o alimentație echilibrată și variată.

Referințe:

“Amino Acids: What Are They and How Can They Support Athletic Performance? – Fit for Films.” Fit for Films, 29 Aug. 2021, fitforfilms.com/educate/amino-acids-what-are-they-and-how-can-they-support-athletic-performance. Accessed 9 Jan. 2023.

Viribay, Aitor, et al. “Effects of Arginine Supplementation on Athletic Performance Based on Energy Metabolism: A Systematic Review and Meta-Analysis.” Nutrients, vol. 12, no. 5, 2 May 2020, p. 1300, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7282262/, 10.3390/nu12051300. Accessed 9 Jan. 2023.

‌Coqueiro, Audrey Yule, et al. “Glutamine as an Anti-Fatigue Amino Acid in Sports Nutrition.” Nutrients, vol. 11, no. 4, 17 Apr. 2019, p. 863, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6520936/, 10.3390/nu11040863. Accessed 9 Jan. 2023.

Te-ar mai putea interesa și
ANAR construiește diguri provizorii din sute de saci cu nisip în zonele Ciocăneşti şi Baital de pe braţul Borcea din judeţul Călăraşi
ANAR construiește diguri provizorii din sute de saci cu nisip în zonele Ciocăneşti şi Baital de pe braţul Borcea din ...
Apele Române Buzău - Ialomiţa, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Călăraşi, continuă construirea unor diguri provizorii din saci geocontaineri, paralel cu linia de apărare existentă,......
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din Dobrogea
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din ...
Hidrologii au emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de viituri pe râurile din Dobrogea, precum şi ...
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului mișcării Hezbollah
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului ...
Update: Gruparea libaneză şiită pro-iraniană Hezbollah a anunţat sâmbătă că liderul său, Hassan Nasrallah, a fost ...
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate amenzile
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate ...
Curtea Supremă a Braziliei a decis vineri că platforma socială X trebuie să mai plătească puțin peste 5 milioane de ...