14 milioane de locuri de muncă vor dispărea în următorii cinci ani la nivel mondial – raport WEF

Raportul „The Future of Jobs 2023”, realizat de World Economic Forum (WEF) menționează că în următorii cinci ani vor fi create 69 de milioane de locuri de muncă, însă vor dispărea nu mai puțin de 83 de milioane.
Ion Dobreanu - mie, 03 mai 2023, 09:26
14 milioane de locuri de muncă vor dispărea în următorii cinci ani la nivel mondial - raport WEF

Piața mondială a muncii va trece prin puternice transformări în următorii cinci ani pe măsură ce companiile vor apela tot mai intens la tehnologii precum inteligența artificială.

Această afirmație a specialiștilor de la Forumul Economic Mondial (WEF) este prezentă în raportul „The Future of Jobs 2023” care are la bază un sondaj efectuat cu ajutorul a 800 de companii. Conform documentului, angajatorii se așteaptă ca piața mondială să ofere circa 69 de milioane de noi locuri de muncă până în 2027, dar, în același timp, să elimine 83 de milioane de posturi.

Un calcul deloc complicat arată o pierdere netă de 14 milioane de locuri de muncă, echivalentul a 2% din totalul angajaților actuali.

Realizatorii raportului anual consideră că fluctuația pieței muncii din următorii cinci ani va fi alimentată de mulți factori pozitivi și negativi. În prima categorie se află tranziția către sistemele de energie regenerabilă, activitate care va fi un motor puternic pentru generarea de locuri de muncă. În cea de-a doua se află, printre altele, creșterea economică lentă și inflația ridicată. Este demn de remarcat că, în opinia celor de la WEF, graba de a implementa inteligența artificială (AI) va servi atât ca forță pozitivă, cât și ca forță negativă.

Companiile vor avea nevoie de noi angajați care să le ajute să implementeze și să gestioneze instrumentele AI. Se estimează că necesarul de analiști de date și oameni de știință, de specialiști în „machine learning” și de experți în securitate cibernetică va crește cu 30%, în medie, până în 2027.

În același timp, proliferarea inteligenței artificiale va pune în pericol multe alte roluri, întrucât roboții înlocuiesc oamenii în unele industrii. În acest context, WEF consideră că posturile cele mai afectate vor fi cele de introducere a datelor, administrare și secretariat.

Saadia Zahidi, directorul World Economic Forum, consideră că mașinile/computerele sunt tot mai capabile să îndeplinească sarcinile îndeplinite de oameni, asta însemnând că șase din zece angajați ar trebui să se întoarcă la cursuri pentru a rămâne pe piața muncii.

În ciuda viilor dispute din jurul unor instrumente precum ChatGPT, automatizarea s-a extins lent la începutul acestui deceniu. Organizațiile intervievate de WEF au estimat că 34% dintre toate sarcinile legate de afaceri sunt în prezent efectuate de computere, cu foarte puțin peste nivelul din 2020.

Așteptările privind ritmul adoptării noilor tehnologii au fost, de asemenea, revizuite în jos. În 2020, angajatorii credeau că 47% dintre sarcini vor fi automatizate până în 2025. Acum se așteaptă ca acest număr să ajungă la 42% până în 2027.

În acest context, specialiștii WEF, arată că firmele regândesc abilitățile de care au nevoie angajații lor, iar un prim rezultat este faptul că multe companii apreciază acum mai mult „capacitatea de a utiliza eficient instrumentele AI” decât programarea computerelor.

Raportul privind viitorul locurilor de muncă cartografiază locurile de muncă și competențele viitorului, urmărind ritmul schimbării. Aceasta este cea de-a patra ediție a raportului, care a fost lansată pentru prima dată în 2016. Acesta își propune să analizeze modul în care macrotendințele, precum și adoptarea tehnologiei pot reconfigura piețele muncii și modelează cererea de locuri de muncă și competențe în perioada 2023-2027.

„The Future of Jobs Report” al WEF reunește perspectiva a 803 companii – care angajează împreună peste 11,3 milioane de persoane – în 27 de grupuri industriale și 45 de economii din toate regiunile lumii. Raportul, ajuns la a patra ediție, cartografiază locurile de muncă și competențele viitorului, urmărind ritmul schimbării propunându-și să analizeze modul în care macrotendințele, precum și adoptarea tehnologiei pot reconfigura piața muncii în perioada 2023-2027.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele din Sănătate
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele ...
PNL îşi asumă un angajament ferm, că până în 2028 salariile din Educaţie vor ajunge la acelaşi nivel cu cele din Sănătate, a transmis luni preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la o......
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Ministerul Finanţelor a lansat luni seara, în dezbatere, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Programului ...
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat luni, la Kiev, un ajutor suplimentar din partea Germaniei pentru ...
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede ...