„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, confirmă că a avut o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, domnul Daniel Chiţoiu, în data de 17 octombrie a.c. în jurul orei 15.30. În cursul acesteia, domnul preşedinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chițoiu să nu-l schimbe din funcţie pe preşedintele CEC Bank, domnul Radu-Graţian Gheţea, înainte de terminarea mandatului legal. Motivele pe care domnul preşedinte Traian Băsescu le-a invocat sunt următoarele: (1) – mandatul domnului Radu-Graţian Gheţea la conducerea CEC Bank expiră în anul 2014, iar întreruperea acestuia fără o motivaţie temeinică este de natură a crea neîncredere în instituţia bancară; (2) – domnul Radu-Graţian Gheţea deţine, în prezent, şi funcţia de preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor, funcţie rezervată numai directorilor de bănci. După înlocuirea pe criterii politice a conducerii EximBank, domnul preşedinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chiţoiu că schimbarea din funcţie, nejustificată şi tot pe criterii politice, a domnului Radu-Graţian Gheţea este de natură să creeze neîncredere în sistemul bancar românesc”, se arată în declaraţia de presă a lui Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, transmisă miercuri seară de Administraţia Prezidenţială.
Potrivit sursei citate, intervenţia preşedintelui a fost făcută „în baza Articolului 80, alin. (2) din Constituţia României”.
Declaraţia a fost făcută miercuri seara, la Guvern, în contextul în care Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.
El a răspuns astfel întrebat de un jurnalist, care a invocat „surse bancare”, dacă este adevărat că Băsescu l-a sunat pentru a-i cere ca Gheţea să nu fie schimbat de la CEC.
„M-a sunat acum două-trei săptămâni, pentru că este în procedură de schimbare statutul CEC Bank privind schimbarea modului de administrare al acestei bănci şi cred că domnul preşedinte Gheţea a dat fuga la domnul preşedinte Băsescu să ceară sprijinul pentru a nu fi schimbat în eventualitatea în care se va schimba sistemul de conducere la CEC Bank. M-a rugat….”, a spus Chiţoiu.
El a adăugat că i-a răspuns preşedintelui că, în momentul în care va fi luată o decizie de schimbare a modului de administrare a CEC Bank, va fi realizată şi o evaluare a activităţii actualei conduceri a CEC.
„Dacă banca a performat sub actuala conducere, rămâne pe funcţie; nu a performat, nu rămâne pe funcţie”, a conchis Chiţoiu.
Premierul Victor Ponta a afirmat la rândul său că a fost informat despre această discuţie şi că preşedintele a sunat astfel la un ministru pentru a pune „o pilă” pentru un şef de bancă.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu există nicio legătură între ancheta DNA şi achiziţia terenului din Călăraşi făcută de fiica sa cea mare, Ioana Băsescu, el spunând că „plagiatorul Ponta rămâne un mare mincinos.
Şeful statului a precizat că nu l-a cunoscut niciodată pe procurorul Papici, însă miercuri i-a dat un telefon pentru a-i cere scuze pentru că „din jocurile politice ale unui plagiator mincinos este implicat într-un scandal”.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, după o întâlnire cu grupurile PSD, că a discutat despre constituirea a două comisii de anchetă pentru retrocedările din Ardeal şi implicarea unor instituţii ale statului în achiziţionarea de terenuri pentru persoane private, el menţionând:”Cazul Călăraşi”.
Presa a relatat recent că fiica cea mare a preşedintelui Băsescu, Ioana, a cumpărat un teren agricol de peste 300 de hectare în zona localităţii Nana din judeţul Călăraşi, consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu menţionând că a consiliat-o la cumpărare.
Ioana Băsescu preciza joi că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro.