Thales a dezminţit „cu fermitate aceste afirmaţii”, precizează AFP.
Agenţia transmite că, potrivit unei persoane care cunoaşte dosarul, ancheta iniţiată de Parchetul Naţional Financiar (PNF) urmăreşte să stabilească dacă au fost comise infracţiunile de corupere a unui agent public străin şi de ascundere a dovezilor.
Conform Radio France, care a anunţat ştirea, intermediarul indian Sanjay Bhandari, rezident în Regatul Unit, „afirmă că a ajutat Thales să obţină acordul de modernizare a avioanelor Mirage-2000 în India, fiind plătit printr-un circuit financiar offshore”.
India a încheiat în 2011 un contract în valoare de aproape 1,4 miliarde de euro, care ar fi urmat să fie derulat de Thales şi Dassault, pentru modernizarea a 51 de avioane Mirage achiziţionate în deceniul 1980.
Bhandari a cerut tribunalului comercial din Nanterre să îi recunoască dreptul de a primi 11 milioane de euro pentru serviciile care au dus la semnarea contractului. El susţine că la o lună după ce a făcut în iunie o vizită la Paris unor şefi din cadrul Thales şi a ajuns la un acord verbal privind plata pe care urma să o primească, grupul a obţinut contractul. Intermediarul susţine că a permis producătorului „să elimine toate blocajele legate de semnarea contractului”.
Thales a declarat agenţiei France Presse că nu a încheiat niciun contract cu Bhandari sau cu firmele acestuia în cadrul proiectului respectiv, iar acţiunea intermediarului a fost respinsă de instanţa din Nanterre în 28 octombrie anul trecut.
Thales a insistat că „respectă legea şi aplică o politică de toleranţă zero faţă de corupţie şi traficul de influenţă”.
AFP menţionează că judecători financiari de instrucţie din Paris anchetează din iunie 2021 condiţiile în care Franţa a vândut în septembrie 2016 Indiei 36 de avioane multirol Rafale, produse de grupul Dassault, pentru suma de 7,8 miliarde de euro.
Sursa foto: Flickr