Economia românească a crescut 1,6%, în trimestrul trei din 2013. Avans de 2,7%, la nouă luni

Produsul intern brut în trimestrul al treilea 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,6% comparativ cu trimestrul II 2013 (date ajustate sezonier), conform primelor estimări comunicate INS.
Economica.net - joi, 14 nov. 2013, 07:59
Economia românească a crescut 1,6%, în trimestrul trei din 2013. Avans de 2,7%, la nouă luni

Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4,1%, în al treilea trimestru din 2013, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier, faţă de acelaşi trimestru din 2012.

În primele nouă luni, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2012, cu 2,7%, atât pe serie brută cât şi pe serie ajustată sezonier.

Datele reprezintă „estimările semnal” ale Statisticii. Varianta provizorie a evoluţiei PIB pentru trimestrul al treilea va fi III anunţată la 4 decembrie.

Creşterea de 1,6% este mai mare decât cea anticipată de analişti.

„Ne aşteptăm ca PIB să fi crescut cu 1% în T3 2013 în termeni trimestriali ajustaţi sezonier, uşor mai bine decât consensul pieţei, de 0,8%. Totuşi, accelerarea de la creşterea de 0,5% din T2 2013 este cel mai probabil condusă de sectorul agricol, iar detaliile le vom afla abia pe 4 decembrie. (…) Cifrele recente din sectorul industrial sugerează că există unele şanse ca expansiunea economică să fi fost chiar mai puternică”, arăta miercuri ING, într-un raport.

Pentru anul în curs, Guvernul, FMI şi Comisia Europeană anticipează o creştere economică de 2,2%, iar pentru anul viitor de 2,1-2,2%. Proiectul de buget pentru 2014 a fost fundamentat luând în calcul o majorare a PIB de 2,2%.

Prognoza pentru acest an a fost revizuită recent în urcare de la 2%, datorită producţie agricole bune şi a exporturilor în creştere.

La începutul lunii noiembrie şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a declarat că FMI estimează pentru România, în 2014, o creştere reală a PIB constantă, menţinându-se la nivelul estimat pentru finele acestui an, de 2,2%, dar se aşteaptă ca evoluţia să fie influenţată decisiv de cererea internă, cu accent pe investiţii, nu de exporturi, ca în prezent.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...