Evoluţia numărului de companii în insolvenţă va fi influenţată de creşterea dobânzilor sau de inflaţie – analiză

Evoluţia numărului de companii în insolvenţă va fi influenţată strict de efectul pe care creşterea dobânzilor sau inflaţia le poate avea pe anumite tipuri de afaceri, dacă nu intervine o schimbare profundă, susţine Paul Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR, companie activă pe piaţa de insolvenţă şi restructurare din România.
AGERPRES - lun, 08 mai 2023, 13:00
Evoluţia numărului de companii în insolvenţă va fi influenţată de creşterea dobânzilor sau de inflaţie - analiză

În primul trimestru din aceste an, 1.644 de companii au intrat în insolvenţă, număr similar cu primul trimestru din 2022 când au fost înregistrate 1.610 companii în insolvenţă. Dintre acestea, 23 (faţă de 17 în trimestrul 1 al 2022) sunt companii de impact, care cumulează peste 1.950 de angajaţi, înregistrează active imobilizate în valoare de peste 589 milioane lei şi cifra de afaceri totală de 805 mil lei, potrivit unei analize CITR, remisă luni AGERPRES.

„Evoluţia numărului de companii în insolvenţă va fi influenţată strict de efectul pe care creşterea dobânzilor sau inflaţia le poate avea pe anumite tipuri de afaceri dacă nu intervine o schimbare profundă, fie în abordarea statului cu privire la datoriile fiscale, fie în modul în care băncile tratează situaţia creditelor. Vom vedea probabil o creştere a numărului de cereri de insolvenţă generate în principal de creşterea datoriilor şi de presiunea generată de creditori pentru a-şi recupera creanţele”, a declarat Paul Dieter Cîrlănaru.

La nivel global, una dintre principalele soluţii la provocările generate de pandemie şi de problemele de pe pieţele financiare s-a îndreptat în zona de credit fiscal şi de creştere a facilităţilor fiscale în favoarea companiilor. Facilităţile acestea s-au manifestat, în primul rând, prin acumularea de datorii suplimentare, astfel încât problemele companiilor nu au fost rezolvate, ci doar amânate.

Riscul principal pe care specialiştii CITR l-au observat este că, odată ce aceste facilităţi se diminuează sau chiar dispar, aceste companii se vor regăsi sub o mare presiune financiară, volumul de datorii acumulate fiind foarte greu de gestionat şi imposibil de eşalonat pe termen scurt.

Potrivit analizei, în primul trimestru al anului 2023 au fost admise de către instanţă cinci proiecte de concordat preventiv pentru companii de impact, cu active de peste 1 milion euro.

„Dacă la începutul anului 2022 un număr semnificativ de companii de impact erau finanţabile, acestea şi-au deteriorat poziţia pe parcursul anului şi au înregistrat datorii la ANAF care au crescut de la 264 de milioane de lei la în iunie 2022 la 786 de milioane de lei la finele anului. Aceste cifre reprezintă o creştere de 197%, în doar 6 luni. Soluţia acestor companii este restructurarea. Putem spune că vedem o creştere a interesului pentru noile mecanisme de restructurare, cu precădere concordatul preventiv, care a existat şi anterior în legislaţia noastră dar sub o formă mai puţin eficientă. Ne bucurăm că eforturile noastre de a face cunoscute soluţiile de restructurare în mediul de business dau roade” a spus Cîrlănaru.

Având în vedere inflaţia în creştere, ratele mai mari ale dobânzilor, incapacitatea de a refinanţa creditele existente şi de a face faţă scadenţelor viitoare, companiile vor fi nevoite să apeleze la noile mecanisme de restructurare pentru a-şi eficientiza activitatea sau chiar pentru a se salva.

Pe tot parcursul procesului de restructurare, antreprenorul rămâne în controlul afacerii sale şi în plus are sprijinul specialistului în restructurare pentru crearea şi implementarea măsurilor propuse prin planul de restructurare, care pot fi dintre cele mai relevante şi variate.

Cu o experienţă de peste 22 de ani pe piaţa insolvenţei şi restructurării şi aproximativ 1.100 de proiecte gestionate de-a lungul timpului, CITR distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor în misiunea sa de a salva valoarea din companiile româneşti de impact.CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viaţa unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv în economie.

Te-ar mai putea interesa și
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Kremlinul a reacţionat luni în mod reţinut la victoria lui Călin Georgescu, în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, notează EFE, AFP şi Reuters....
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
Scott Bessent, persoana desemnată de preşedintele Donald Trump pentru postul de secretar al Trezoreriei SUA, a declarat ...
MET a cumpărat Comax France SAS
MET a cumpărat Comax France SAS
Grupul energetic MET a achiziţionat o participaţie de 100% la Comax France SAS (Comax), proprietar, operator şi dezvoltator ...
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu ...