Rezoluţia bazată pe petiţia depusă în PE în dosarul Schengen, întârziată de insistenţele Bulgariei de a fi menţionată la paritate cu România – Vlad Gheorghe

Rezoluţia bazată pe petiţia depusă în Parlamentul European de societatea civilă din România prin care se cere contestarea legalităţii veto-ului Austriei împotriva aderării României la spaţiul Schengen va fi întârziată cu cel puţin o lună din cauza insistenţelor Bulgariei de a fi menţionată în text la paritate cu România, a declarat miercuri, la Bruxelles, eurodeputatul Vlad Gheorghe din grupul Renew.
AGERPRES - joi, 11 mai 2023, 08:28
Rezoluţia bazată pe petiţia depusă în PE în dosarul Schengen, întârziată de insistenţele Bulgariei de a fi menţionată la paritate cu România - Vlad Gheorghe

Rezoluţia bazată pe petiţia depusă de societatea civilă din România îl are ca raportor pe Rareş Bogdan, din grupul PPE, în timp ce Vlad Gheorghe, din grupul Renew, şi Cristian Terheş, din grupul ECR (Conservatorii şi reformiştii europeni), sunt co-raportori.

„Un subiect extrem de important şi care ne şi ţine pe loc, în opinia mea, este faptul că colegii bulgari insistă să existe o menţiune despre Bulgaria de fiecare dată când este o menţiune despre România. Ori asta schimbă scopul rezoluţiei, pentru că noi ne-am bazat pe o petiţie românească despre România şi acum adăugăm practic, unu la unu, şi Bulgaria, şi lucrurile sunt diferite. În momentul ăsta aici suntem, despre asta discutăm”, a declarat eurodeputatul USR pentru jurnalişti români la Strasbourg.

Din acest motiv, a explicat el, nu s-a putut avansa pe celelalte prevederi care interesează România, „una dintre cele mai importante fiind cea în care noi solicităm evaluarea pagubelor pe care ţara noastră le-a suferit şi modul în care ţările care ne-au produs paguba ar putea să fie obligate să plătească în viitor”.

„Nici măcar n-am ajuns acolo. Deci cred că termenul de iunie se amână, sigur pentru iulie, şi sper şi fac tot posibilul să nu se amâne pentru septembrie”, a afirmat Vlad Gheorghe.

Eurodeputatul afirmă că Bulgaria nu a prevăzut faptul că „noi, românii, ne vom mişca atât de bine”, iar acum încearcă să nu rămână în urmă în acest dosar cu miză pentru autorităţile de la Sofia.

„Bineînţeles, e un subiect foarte mare la ei, este o ţară în care de-abia au avut loc alegeri, o ţară care nu are un guvern momentan politic, are un guvern tehnocrat care se pregăteşte. Tocmai astăzi au nominalizat un nou prim-ministru, care de fapt este comisar european în acest moment. Deci, zona aceasta de Bruxelles-Strasbourg e foarte importantă pe agenda publică pentru ei, la fel, Schengen este un subiect la fel de important, cum e şi pentru noi şi nu vor să pară în ţara lor că ei n-au făcut nimic. Cred că de aici pleacă toată această presiune”, a declarat Gheorghe.

El afirmă că nu este o problemă introducerea acestor menţiuni în legătură cu Bulgaria, în condiţiile în care cele două ţări sunt împreună în dosarul Schengen, ci faptul că discuţiile în cauză întârzie finalizarea şi supunerea la vot a rezoluţiei.

„Mi-ar fi plăcut să se mişte mai repede toţi colegii implicaţi în asta – ne închidem toţi într-o cameră, decidem şi ieşim cu un text şi atunci avem această rezoluţie, fie că e despre România, fie că e despre România şi Bulgaria, dar s-o avem cât mai repede”, a explicat el.

Potrivit lui Vlad Gheorghe, miza rezoluţiei este presiunea pe următoarele şedinţe de Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), acolo unde se decide punerea pe ordinea de zi şi aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

„Părerea mea că pentru şedinţa JAI, care este tot sub preşedinţia suedeză, din iunie este prea târziu. Dar pentru celelalte şedinţe ale acestui organism trebuie să ne mişcăm şi trebuie să avem această rezoluţie care, dacă va avea textul de care am vorbit mai devreme, va fi o unealtă de presiune uriaşă”, a mai afirmat Vlad Gheorghe.

Petiţia a fost iniţiată de fostul ministru Răzvan Nicolaescu prin Asociaţia pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice şi a fost susţinută de eurodeputaţii români, fiind discutată pe 22 martie în Comisia pentru Petiţii (PETI) a PE.

Eurodeputaţii români au cerut ca PE şi CE să conteste legalitatea veto-ului utilizat de Austria împotriva aderării României la spaţiul Schengen la Consiliul JAI din decembrie 2022, întrucât legislaţia şi tratatele europene au fost încălcate, iar românii sunt discriminaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru susţinerea investiţiilor şi pentru cheltuirea chibzuită a fiecărui......
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 ...
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 6,047 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,73%, în această săptămână, ...