MOL raportează un profit EBITDA de 714 milioane de dolari pentru primul trimestru din acest an

Grupul MOL a înregistrat un rezultat operațional CCS EBITDA de 714 milioane de dolari în T1 2023, în pofida efectului negativ al reglementărilor și al scăderii prețului petrolului și al gazelor, informează compania prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.
Ion Dobreanu - vin, 12 mai 2023, 17:35
MOL raportează un profit EBITDA de 714 milioane de dolari pentru primul trimestru din acest an

Potrivit companiei, acest rezulta se datorează performanței interne solide în cadrul diviziilor: segmentul Consumer Services și-a revenit după minimele înregistrate anul trecut, pentru segmentul Upstream au crescut volumele de producție, iar în segmentul Downstream activitatea de rafinare a rămas profitabilă.

MOL a generat un flux de numerar liber în valoare de peste 500 de milioane de dolari în trimestrul 1 2023, o valoare foarte apropiată de cea obținută în același trimestru din anul anterior, datorită contribuției tuturor diviziilor.

„Grupul MOL a obținut rezultate financiare stabile în primul trimestru al anului 2023, în contextul condițiilor macroeconomice actuale care au fost atenuate, în mare măsură, de buna performanță internă a diviziilor. Compania noastră a înregistrat progrese importante pentru a contribui la suveranitatea energetică a regiunii: în segmentul Upstream am reușit să creștem volumele de producție internă, am transportat țiței din Azerbaidjan în Europa și am continuat investițiile care să le permită rafinăriilor noastre fără ieșire la mare să acceseze țiței din surse diverse. În plus, segmentul Consumer Services a devenit mai puternic după criza din anul precedent și a dat startul operațiunilor și în Polonia.
La un an după începerea războiului din Ucraina, un lucru este cert: consecințele economice sunt în continuare resimțite și transformă peisajul energetic european. În pofida impactului negativ al reglementărilor, modelul nostru integrat și rezilient de business s-a dovedit a fi unul de succes. Chiar și într-un context volatil, abordarea noastră ne-a permis să continuăm atât demersul de diversificare, cât și proiectele noastre de transformare”, a declarat președintele grupului MOL, Zsolt Hernádi (foto).

Segmentul Downstream: Rezultatul operațional CCS EBITDA a crescut cu 18% comparativ cu același trimestru al anului trecut, ajungând la valoarea de 299 de milioane de dolari. Marja din segmentul de petrochimie s-a aflat sub presiune, însă performanța din zona de rafinare și marketing a compensat factorii negativi, în pofida impozitării suplimentare din Ungaria. Cererea de carburanți auto a scăzut cu 14% în Ungaria de la an la an în primul trimestru, deoarece plafonarea prețurilor a stimulat consumul în primul trimestru al anului trecut, în timp ce cererea a crescut ușor în Slovacia cu 3% și în Croația cu 1%. O etapă importantă în eforturile de diversificare a surselor de țiței a fost atinsă în luna martie, când Grupul MOL a transportat țiței ușor de origine azeră din câmpul petrolifer ACG pe care îl deține în co-proprietate în Azerbaidjan către rafinăria Slovnaft din Bratislava, contribuind la flexibilizarea surselor de aprovizionare cu țiței.

În segmentul Consumer Services, EBITDA a crescut cu 97% în T1 2022 de la an la an, datorită îmbunătățirii cadrului de reglementare, iar marja din sectorul non-fuel și-a continuat creșterea. Volumul vânzărilor a crescut cu 16% față de aceeași perioadă a anului trecut, fiind susținut de un impact adițional pozitiv de aproximativ 200 de milioane de litri de combustibil ca urmare a achiziției Lotos în Polonia. Odată cu extinderea segmentului Consumer Services în Polonia la sfârșitul anului 2022, a fost lansat și brandul MOL în această țară, iar rebrandingul stațiilor de servicii este în curs de desfășurare. Numărul de stații de servicii care integrează conceptul Fresh Corner a crescut în întreaga rețea, ajungând la 1.172 în T1 2023, de la 1.081 în T1 2022.

Segmentul Upstream: EBITDA a scăzut la 283 de milioane de dolari în T1 2023, în contextul în care scăderea prețurilor la petrol și gaze, redevențele suplimentare percepute pentru producția din Ungaria și reglementările prețului gazelor naturale în Croația au afectat rezultatele. Cu toate acestea, divizia a generat un flux de numerar liber de 205 milioane USD. Ca urmare a eforturilor noastre continue de dezvoltare a zăcămintelor, volumele de producție au crescut în Ungaria și în Kurdistanul Irakian. Cota ACG a fost, de asemenea, mai mare, ca urmare a contribuției mai ridicate pe care câmpul petrolifer a avut-o în contextul unui preț mai scăzut al petrolului, ceea ce a dus producția totală la peste 95 mboepd (mii de barili de petrol echivalent pe zi), peste ținta de producție. În Ungaria, a fost continuată implementarea programului de forare a gazelor de mică adâncime și au fost testate cu succes trei puțuri în T1 2023. Astfel, numărul total de puțuri de gaze de mică adâncime a ajuns la 19 de la începutul programului, în 2019. Costurile operaționale (OPEX) unitare la nivel de grup s-au menținut sub valoarea de 6 USD/boe în T1 2023, în ciuda presiunii costurilor pe tot lanțul valoric.

Segmentul Gas Midstream: rezultatul EBITDA a ajuns la 79 de milioane de dolari, în creștere cu 64% față de anul precedent, datorită creșterii capacităților de transport transfrontalier, în concordanță cu creșterea volumelor de export. Scăderea prețului la gaze și modificarea fluxurilor de transport au avut un impact pozitiv asupra costului consumului de gaze.

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie internațională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie și retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 30 de țări, o forță de lucru dinamică formată din 25.000 de angajați în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie. Grupul MOL controlează trei rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de aproape 2.000 de stații de servicii în 10 țări din Europa Centrală și de Sud-Est. Activitățile de explorare și producție ale Grupului MOL sunt susținute de o experiență de peste 85 de ani în domeniul hidrocarburilor și 30 de ani în injecția de CO2. În prezent, activitățile de producție se desfășoară în 8 țări, iar cele de explorare în 10 țări.

MOL se angajează să își transforme operațiunile tradiționale bazate pe combustibili fosili într-un model de afaceri sustenabil, cu emisii scăzute de carbon, și aspiră să devină neutră din punctul de vedere la emisiilor de carbon nete până în 2050, contribuind totodată la formarea economiei circulare cu emisii scăzute de carbon în Europa Centrală și de Est.

Sursa foto: Wikipedia

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...