Eșecuri de proporții: de la Vice Media la FTX – cele mai mari falimente din lumea startup-urilor în ultima decadă

Grupul mass-media american Vice şi-a declarat luni oficial falimentul, în pofida faptului că a strâns peste 1,6 miliarde de dolari de la investitori de capital de risc. Astfel, Vice se alătură acum unui club select, dar rușinos de eșecuri ale startup-urilor care au primit finanțări generoase, de peste un miliard de dolari.
Lidia Neagu - lun, 15 mai 2023, 22:06
Eșecuri de proporții: de la Vice Media la FTX - cele mai mari falimente din lumea startup-urilor în ultima decadă

Falimentul nu va întrerupe operațiunile de zi cu zi ale afacerilor Vice, care, pe lângă site-ul său principal, includ agenția de publicitate Virtue, divizia Pulse Films și Refinery29, un site axat pe femei, achiziționat de Vice în 2019

Un grup de creditori ai Vice, printre care Fortress Investment Group și Soros Fund Management, ar putea achiziționa compania din faliment. Grupul a depus o ofertă de 225 de milioane de dolari, care va fi acoperită de împrumuturile existente către companie.

Cu toate acestea, visele pe care le aveau executivii Vice de a se lista la bursă sau de a vinde compania la o evaluare impresionantă au fost spulberate. Compania a fost considerată, la un moment dat, că valorează 5,7 miliarde de dolari.

Investițiile din partea titaniilor media precum Disney și a investitorilor financiari, precum TPG, care au cheltuit sute de milioane de dolari, au devenit inutile în urma falimentului, cimentând astfel statutul Vice de a fi printre cele mai notabile proaste pariuri din industria media, scrie The New York Times.

Următoarele companii (excluzându-le pe cele din China) au strâns cel puțin 1 miliard de dolari în finanțare de capital de risc, dar apoi au depus cerere de faliment sau au închis, conform datelor furnizate de PitchBook și centralizate de Axios.

Intarcia

Intarcia, cu sediul în Boston, a strâns 1,98 miliarde de dolari de la investitori de capital de risc, inclusiv Fidelity și NEA. La un moment dat, a fost cel mai valoros startup biotehnologic din istorie. Cu toate acestea, compania nu a reușit niciodată să obțină aprobarea FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA) pentru produsul său principal, un dispozitiv implantabil de dimensiunea unui chibrit destinat tratamentului diabetului de tip II. Compania a depus cerere de protecție la faliment la sfârșitul anului 2020 și, la începutul anului trecut, a renunțat după ce FDA a respins din nou cererea.

FTX

Povestea FTX – ascensiunea sa în serviciul a peste 1 milion de utilizatori, evaluarea sa de 32 de miliarde de dolari și prăbușirea uluitoare – este în primul rând despre fondatorul său carismatic, Sam Bankman-Fried. Compania, care opera o bursă de criptomonede și un fond de hedging cripto, a depus cerere de faliment în noiembrie anul trecut, după ce a strâns 1,97 miliarde de dolari de la susținători de renume, de la Sequoia Capital până la Tom Brady. Bankman-Fried a fost acuzat de 13 infracțiuni de fraudă, conspirație, încălcări ale legii privind finanțarea campaniilor politice, spălare de bani și mituirea oficialilor străini. El a pledat nevinovat și urmează să fie judecat în octombrie.

Katerra

Katerra, un startup de tehnologie în construcții din Silicon Valley, a urmat aceeași cale ca și alte companii de pe această listă: „Fă-te că reușești, dar apoi nu reușești niciodată.” CEO-ul Michael Marks, care a condus anterior companii mari din domeniul tehnologiei și a fost membru în consiliile Fortune 500, a prezentat consiliului său rapoarte financiare false, după ce nu a atins proiecțiile. Marks a fost dat afară în 2020, iar compania a depus cerere de protecție la faliment un an mai târziu – în ciuda faptului că a strâns aproximativ 1,44 miliarde de dolari de la companii precum SoftBank și Khosla Ventures.

Quibi

Quibi, o platformă de conținut video concepută pentru smartphone dorea ca toată lumea să creadă în conceptul de conținut mai scurt. Serviciul de streaming a fost conceput ca o modalitate revoluționară de a viziona videoclipuri în mișcare, cu emisiuni și filme formatate special pentru a funcționa în moduri atât peisaj, cât și portret. Scurtă a fost însă viața startup-ului de video digital, condus de personalități importante din Hollywood și Silicon Valley, Jeffrey Katzenberg și Meg Whitman, care a trăit doar șase luni după lansarea sa, din aprilie 2020. Pe parcurs, a consumat o mare parte din cei 1,75 miliarde de dolari pe care i-a strâns de la investitori precum Disney, NBCUniversal și WarnerMedia de la AT&T.

Celsius Network

Celsius a fost parte a furtunii care a declanșat „iarna cripto” anul trecut, depunând cerere de faliment pe măsură ce prețurile monedelor digitale au scăzut. Celsius, cu sediul în New Jersey, a strâns aproximativ 1,04 miliarde de dolari de la investitori precum WestCap și fondul de pensii canadian CDPQ. Compania și-a poziționat falimentul ca pe o restructurare. Ea urma să fie preluată de NovaWulf Digital Management.

Theranos

Compania de testare a sângelui Theranos, evaluată la un moment dat la aproape 11 miliarde de dolari, a strâns peste 1 miliard de dolari de la investitori care includ pe Rupert Murdoch, Tim Draper, Betsy DeVos, James Mattis, familia Walton și familia Cox. Theranos s-a dizolvat în 2018, toți angajații rămași au fost concediați, compania returnând creditorilor restul puțin de numerar pe care îl avea. Elizabeth Holmes, fondatoarea și fostul CEO, a fost găsită vinovată în ianuarie pentru conspirație și fraudă împotriva anumitor investitori și a fost condamnată la 11 ani de închisoare.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat al partidului pentru funcţia de şef al statului, a declarat joi seara, la Craiova, că PNL a pierdut politic, fiindcă a făcut o coaliţie cu PSD....
Ciucă: PSD va pierde încă o dată alegerile prezidenţiale
Ciucă: PSD va pierde încă o dată alegerile prezidenţiale
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat al partidului pentru funcţia de şef al statului, a declarat joi seara, la Craiova, ...
AROBS Engineering începe testarea prototipului AlertBox, care va conecta Starlink și Iridium la sistemele naționale de management al situațiilor de urgență
AROBS Engineering începe testarea prototipului AlertBox, care va conecta Starlink și Iridium la sistemele naționale de ...
AROBS Engineering, parte a grupului AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, anunță ...
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
OPPO a lansat la nivel global seria Find X8, Europa fiind regiunea care prezintă în exclusivitate modelul premium, Find ...