Ciprul va elimina în următoarele luni restricţiile asupra mişcărilor de capital

Ciprul va elimina probabil complet, în următoarele luni, restricţiile asupra mişcărilor de capital, impuse în luna martie în cadrul programului internaţional de asistenţă, a declarat, vineri, ministrul cipriot de Finanţe, Harris Georgiades, într-un interviu acordat Reuters.
Economica.net - vin, 15 nov. 2013, 20:23
Ciprul va elimina în următoarele luni restricţiile asupra mişcărilor de capital

În luna martie a acestui an, Ciprul a luat o decizie fără precedent în zona euro, de a impune restricţii asupra mişcărilor de capital, în ideea de a evita o fugă la ghişeele băncilor, după ce deponenţii au fost obligaţi să participe cu fondurile proprii la recapitalizarea primei bănci, iar cea de-a doua mare bancă din ţară a fost închisă. Din aprilie, aceste restricţii au fost relaxate treptat.

‘Deja restricţiile sunt mult mai relaxate decât în martie. Intenţia noastră este ca în cele din urmă să ridicăm restricţiile complet. Va dura câteva luni, nu câţiva ani’, a declarat Harris Georgiades.

Cele mai recente date ale BCE arată că Ciprul a pierdut aproximativ 30% din depozite, în ultimele 17 luni.

Dar Georgiades a explicat că aceste retrageri ale depozitelor fac parte din planificata reducere a sectorului bancar al ţării.
De asemenea, ministrul cipriot de Finanţe a anunţat că va prezenta un plan de vânzare a activelor de stat până la sfârşitul acestui an.

După lungi negocieri, reprezentanţii FMI, CE, BCE au acceptat, la finele lunii martie 2013, să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări etc.) şi al restructurării drastice a sectorului său financiar.

Ciprul a devenit, astfel, a cincea ţară dintre cele 17 state ale zonei euro care beneficiază de asistenţă financiară internaţională, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania.

 

Te-ar mai putea interesa și
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea cotaţiilor la cereale şi zahăr fiind compensată de creşterea......
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata ...
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari ...
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...