Dacia a decis să organizeze un test internațional pentru noua sa versiune de echipare, Extreme, disponibilă din această primăvară pe toate modelele gamei, mai puțin Logan.
În ideea continuității în „redefinirea esențialului”, cei de la Dacia au decis să creeze o nouă linie de echipare cu caracteristici menite să susțină ideea de aventură și călătorii în natură. Asta însemnând doar adăugarea unor culori inexistente până acum în gamă – Cedar Green și Slate Blue, a unor elemente stilistice în culoarea Copper Brown, a unui element de decor care evocă modul în care sunt trasate curbele de nivel pe hărțile topografice și a noului material MicroCloud aplicat pe panourile de uși și pe scaune.
Mult mai interesante și mai demne de luat în seamă sunt sistemul „Extended Grip” existent în dotarea versiunilor Extreme a Sandero Stepway și Jogger, precum și noul motor de 65 CP disponibil pe Spring Extreme.
Extended Grip, o versiune simplificată a sistemului similar existent în dotarea mai multor modele Renault, este o soluție ingenioasă oferită de Dacia clienților de Sandero Stepway și Jogger care doresc să pornească fără griji și pe drumuri neamenajate. Activat de un buton aflat pe consola centrală, acest sistem permite o aderență suplimentară pe suprafețe dificile, prin adaptarea setărilor sistemului de control electronic al stabilității (ESP). Desigur, Extended Grip nu înlocuiește tracțiunea integrală disponibilă strict în dotarea SUV-ului Duster.
Dotarea modelului electric Dacia Spring cu un motor mai puternic cu 20 CP față de versiunea disponibilă până acum poate părea o tichie de mărgăritar pusă pe capul unui vehicul care, fiind dedicat orașului, se descurca mai mult decât rezonabil și cu 45 CP. Ei bine, în timpul testului internațional desfășurat la Viena, versiunea Spring Extreme Electric 65 a dovedit că plusul de putere este binevenit și chiar util în special în cazul urcării unor rampe accentuate sau al depășirilor la viteze de peste 60 – 80 km/h.
Pe hârtie, diferențele dintre Electric 65 (48 kW) și Electric 45 (33 kW) arată cam așa: în timp ce Spring Extreme Electric 65 susține un regim mai înalt de turații, de până la 14.700 rot./min, Electric 45 se mulțumește cu 8.500 rot./min. Odată cu creșterea raportului de demultiplicare al reductorului de la 7.162 la 12.057, cuplul transmis efectiv punții motoare este de asemenea mai ridicat în cazul motorului de 65 CP.
Pentru orice neinițiat, o creștere de putere înseamnă, desigur, un consum mai mare și, în consecință, o autonomie redusă. În cazul Dacia Spring, a cărui autonomie WLTP era și așa de doar 230 km, o reducere importantă a acesteia ar fi fost cu greu de acceptată de clienți. Tocmai de aceea inginerii Dacia ne-au asigurat că Spring Electric 65 „pierde” doar 10 km de autonomie față de Electric 45. Prin urmare, în loc de 230 km, autonomia modelului Spring Extreme Electric 65 este de 220 km.
Oricum, în ciuda celor care consideră că o astfel de autonomie este inacceptabilă pentru o mașină, fie ea și electrică, merită menționat că raportările agregate de Dacia de la cele peste 100.000 de unități Spring comercializate în Europa arată că utilizatorii săi parcurg zilnic, în medie, o distanță de doar 31 km cu o viteză de 26 km/h. De aici rezultă că un singur „plin” este suficient majorității posesorilor pentru cel puțin o săptămână!
Fără pretenția de a convinge detractorii celui mai accesibil model electric de pe piața europeană că Spring este un vehicul care își merită locul în Top 10 al pieței mașinilor electrice, trebuie adăugat faptul că, în timpul testului care a avut loc atât pe străzile aglomerate din Viena cât și pe șoselele din jur plusul de putere și cuplu și-au arătat pe deplin utilitatea. De altfel, datele arată că Spring Extreme Electric 65 accelerează de la 0 la 50 km/h în 3,9 secunde, cu 1,9 secunde mai rapid decât Spring Electric 45, iar pe șosea timpul necesar pentru o accelerație de la 80 km/h la 120 km/h este redus la jumătate (13,5 s față de 26 s). Pentru a putea compara cu alte vehicule, accelerația 0 – 100 km/h are loc în 13,7 secunde (19,1 s în cazul Electric 45).
Dincolo de ajutorul dat șoferului în depășiri, noul Spring pare și ceva mai „închegat” decât varianta condusă în timpul lansării din 2021. În acest caz, oficialii Dacia prezenți la testul internațional au explicat că suspensia a evoluat continuu „în spiritul Dacia, prin redefinirea esențialului” și că diferențele în materie de stabilitate și absorbire a denivelărilor sunt sesizabile pe toate echipările modelului Spring, nu doar în cazul Extreme. Din nefericire, sistemul de direcție nu pare să fi evoluat odată cu suspensia, volanul rămânând la fel de „rupt” de roțile din față și de drum.
Versiunea Dacia Spring Extreme Electric 65 este deja disponibilă pentru comenzi în România la prețul cu TVA de 22.450 de euro (fără Rabla Plus), în timp ce Essential Electric 45 poate fi cumpărată în continuare contra sumei de 20.800 de euro, tot fără Rabla Plus.
Citește și:
– Mihai Bordeanu, Dacia Country Head România: Fenomenul revânzării rapide a modelului Dacia Spring nu este de masă
– Dacia deschide comenzile pentru noua versiune Extreme
– Vânzările mondiale Dacia au crescut cu 6,8% în 2022 ținând sub control reculul grupului Renault