Potrivit surselor citate, judecătorii constituţionali au stabilit, printre altele, că infracţiunea de abuz în serviciu poate fi incriminată şi fără a se stabili un prag valoric, judecătorul fiind cel care poate decide în legătură cu gravitatea faptei.
Deputatul Ludovic Orban anunţa pe 12 aprilie că parlamentarii Forţa Dreptei, neafiliaţi şi cei de la AUR vor contesta la Curtea Constituţională modificările la Codul de procedură penală făcute în Camera Deputaţilor.
„Considerăm profund neconstituţionale, antidemocratice şi împotriva drepturilor şi libertăţilor individuale ale cetăţenilor români două prevederi din Codul de procedură penală modificate de majoritatea parlamentară. Este vorba de acceptarea ca probe a interceptărilor făcute de servicii de informaţii pe mandate de siguranţă naţională, în toate tipurile de procese pentru infracţiunile care sunt cuprinse în articolul 139, şi de articolul care limitează dreptul la apărare al cetăţenilor şi care obligă cetăţenii români să apeleze la avocaţi care au certificat ORNISS atunci când este vorba de procese care vizează siguranţa naţională”, explica Orban.
În opinia sa, această ultimă prevedere este „o aberaţie”, deoarece prin împiedicarea alegerii avocatului dorit de către persoana care se află în cursul unui proces este afectat dreptul constituţional la apărare.
Şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a sesizat CCR privind modificări aduse celor două coduri, iar Avocatul Poporului cu privire la Codul de procedură penală.