„România a avut o performanţă impresionantă în acest an, iar noi, cei de la Franklin Templeton, avem o prezenţă semnificativă acolo, administrând cel mai mare fond de tip închis din lume în privinţa activelor”, a declarat Greg Konieczny, într-un interviu acordat televiziunii americane CNBC, referindu-se la Fondul Proprietatea (FP).
După ani foarte dificili în 2009-2010, „ţara a încheiat un angajament cu FMI, a îndeplinit cerinţele din acest acord, iar acum devine un potenţial nou star al regiunii“, crede Greg Konieczny, managerul FP.
Fondul Proprietatea (FP) are active nete de peste 14,87 miliarde de lei (peste 3,3 miliarde de euro).
Totodată, România are „o listă robustă de IPO-uri programate pentru anul viitor”, a mai spus managerul FP, angajat al Franklin Tempelton, comentând succesul ofertei publice iniţiale de vânzare (IPO) a acţiunilor Romgaz (SNG).
Oferta Romgaz funcţionează ca unfactor de schimbare radical (is a „game-changer” for the country), potrivit lui Greg Konieczny.
FP are 15 % din acţiunile Romgaz şi a subscris la IPO-ul acesteia, finalizat recent, pentru a-şi conserva dimensiunea pachetului.
Anul viitor sunt aşteptate IPO-urile Hidroelectrica, CE Oltenia şi Electrica şi, de asemenea, ale unor companii naţionale de administrare a porturilor şi aeroporturilor.
Cel mai bun motiv pentru care investitorii străini ar trebui să devină interesaţi de o investiţie precum Romgaz este că piaţa românească este suficient de subdezvoltată ca să aibă în faţă progrese remarcabile, potrivit şefului FP.
„Cred că cel mai bun lucru legat de piaţa de capital din România este că este subdezvoltată, dar are un potenţial de creştere foarte puternic, iar noi suntem foarte convinsi că ţara şi piaţa de capital pot să repete succesul bursei şi al pieţei de capital din Polonia“, a mai spus polonezul Greg Konieczny.
În schimb, oficialul Franklin Tempelton s-a arătat dezamăgit de perspectivele Ungariei, în comparaţie cu cele ale României, atunci când a fost provocat de reporterul CNBC să facă o astfel de comparaţie.
„Această piaţă, din punctul nostru de vedere, nu este foarte atractivă, deoarece sunt foarte puţine oportunităţi şi politicile guvernamentale sunt imprevizibile, mai ales în ceea ce priveşte taxarea“,a declarat Greg Konieczny.
În schimb, România „devine un potenţial nou star al regiunii. Creşterea PIB-ului în trimestrul trei a fost cea mai puternică din UE şi credem că urmează lucruri mai bune, determinate în special de reformele structurale care au loc chiar acum“, a mai informat managerul FP pe telespectatorii CNBC.