CFR Călători a lansat licitații de 850 milioane de lei pentru modernizare vagoane și locomotive prin PNRR

CFR Călători a lansat patru licitații pentru modernizarea de material rulant, potrivit unor anunțuri publicate vineri în SEAP. Valoarea totală a contractelor se ridică la 850 de milioane de lei, finanțarea urmând a fi asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Anemona Andone - Dum, 21 mai 2023, 21:51
CFR Călători a lansat licitații de 850 milioane de lei pentru modernizare vagoane și locomotive prin PNRR

Cel mai mare contract scos la licitație vineri de către CFR Călători, cu o valoare estimată de aproape 450 de milioane de lei (91 milioane de euro), vizează modernizarea a 19 locomotive electrice 5100 kW în locomotive electrice cu motoare electrice de tracțiune asincrone și servicii de mentenanță pentru nouă ani, potrivit datelor din SEAP. În contract va fi prevăzută o clauză de revizuire, privind posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanța cu încă nouă ani (mentenanța inițială nouă ani plus încă nouă ani suplimentar).

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 26 iunie 2023.

O altă licitație, cu o valoare estimată de 212,78 milioane de lei (43 milioane de euro) vizează modernizarea a 27 de vagoane de clasa a II-a seria 2190 și achiziție servicii de mentenanță, de asemenea cu clauză de revizuire, prin care poate adaugată o perioada de mentenanța de încă nouă ani, față de cea inițială de nouă ani.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 27 iunie 2023.

Un alt contract pus la bătaie de CFR Călători, în valoare estimată de 110 miloane de lei (22 milioane de euro), vizează modernizarea a 14 vagoane seria 2190 în vagon cușetă și servicii de mentenanță pentru nouă ani, de asemenea cu posibilitatea suplimentării cu încă nouă ani a perioadei de mentenanță.

Ofertele la această licitație sunt așteptate până pe 28 iunie 2023.

A patra licitație lansată vineri în SEAP de CFR Călători, cu o valoare estimată de aproape 79 milioane de lei (16 milioane de euro), include modernizarea a 10 vagoane clasa I seria 1980, de asemenea cu servicii de mentenanță.

Ofertele pentru acest contract sunt așteptate până pe 29 iunie.

Contractele scoase la licitație vineri vor fi finanțate prin Planul National de Redresare și Reziliență (PNRR) și fac parte din proiectul de modernizare a 55 locomotive electrice destinate remorcării trenurilor de călători, conversia a 20 locomotive diesel hidraulice de manevră în locomotive electrice cu acumulatori și modernizarea a 139 vagoane de călători.

Documentațiile pentru licitațiile privind modernizarea de vagoane și locomotive ale CFR Călători prin PNRR vor fi urcate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) până la jumătatea lunii iunie, a declarat luna trecută directorul general al companiei, Traian Preoteasa.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a propus modernizarea a 55 de locomotive electrice, coversia a 20 de locomotive diesel în locomotive electrice cu acumulatori și modernizarea a 139 de vagoane de călători. Valoarea investiției ce urmează să fie finanțată prin PNRR se ridică la 1,037 miliarde de lei, inclusiv TVA.

Achizițiile privind modernizarea materialul rulant, prevăzute în cadrul acestui proiect și finanțate din PNRR sunt următoarele:

– Modernizare locomotive electrice apte pentru viteza de 160 km/h și tractare de trenuri de până la 16 vagoane – 55 bucăți
– Modernizare locomotive diesel -hidraulice de manevră – 20 bucăți
– Modernizare vagoane clasă – 109 bucăți
– Modernizare vagoane speciale (vagoane de dormit, cușetă, restaurant) – 30 bucăți

Modernizarea de material rulant pentru transportul feroviar public de călători va avea un impact semnificativ asupra nivelului calității serviciilor oferite, siguranței călătorilor și îmbunătățirii condițiilor de mediu, precum și asupra costurilor și a beneficiilor economice ale transportului feroviar de călători.

Principalele beneficii economice care sunt avute în vedere după modernizarea de locomotive si vagoane, sunt următoarele:

– economii de timp de călătorie pentru publicul călător;
– reducerea costurilor de operare ale vehiculului și economii pentru publicul călător datorită transferului modal;
– reducerea costurilor de întreținere și economii pentru operatorii de transport feroviar de călători;
– reducerea numărului de accidente rutiere rezultate în urma transportului de persoane;
– reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;

Finanţarea proiectului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, „Componenta 4 – Transport sustenabil” și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

CITEȘTE ȘI:

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanţelor a împrumutat jumătate de miliard de lei de la bănci – date BNR 19 decembrie 2024
Ministerul Finanţelor a împrumutat jumătate de miliard de lei de la bănci – date BNR 19 decembrie 2024
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 500 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 67 luni, la un randament......
Un nou acord cu FMI? Decizia PSD de a nu participa la guvernare aruncă România în braţele Fondului Monetar Internaţional, spune analistul Adrian Negrescu
Un nou acord cu FMI? Decizia PSD de a nu participa la guvernare aruncă România în braţele Fondului Monetar Internaţional, ...
Decizia PSD vine să pună gaz pe focul instabilităţii politice şi mai ales bugetare, reclamată zilele trecute de Agenţia ...
Discuţii despre tranzitul gazelor prin Ucraina între liderii UE şi Zelenski
Discuţii despre tranzitul gazelor prin Ucraina între liderii UE şi Zelenski
Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană urmează să abordeze, joi la Bruxelles, subiectul tranzitul gazelor ...
Rusia e gata pentru un „duel al rachetelor” cu SUA. Niciun scut nu poate face faţă rachetei Oreshnik – discursul anual al lui Putin (The Guardian)
Rusia e gata pentru un „duel al rachetelor” cu SUA. Niciun scut nu poate face faţă rachetei Oreshnik – ...
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat, conform Reuters citat de The Guardian, că noua racheta hiperbalistică ...