Valentin Ștefan, director general Poșta Română: Cât timp conduc compania, vor exista optimizări la nivel de personal. Lumea are impresia că Poșta este o companie de curierat, dar e o companie de servicii financiare

Compania Națională Poșta Română, cu peste 23.000 salariați și peste 5.500 de oficii poștale, are o infrastructură digitală depășită cu mult de către concurență și timpurile actuale. Cu toate acestea, directorul general interimar al companiei spune că Poșta trece printr-o transformare graduală și îndeamnă la răbdare. Valentin Ștefan a mai declarat că Poșta Română livrează la fel de multe trimiteri precum alte companii din industrie, dar nu este o companie de curierat, ci mai degrabă o companie de servicii financiare, întrucât cea mare parte a activității sale provine din această direcție.
Lidia Neagu - mar, 23 mai 2023, 22:06
Valentin Ștefan, director general Poșta Română: Cât timp conduc compania, vor exista optimizări la nivel de personal. Lumea are impresia că Poșta este o companie de curierat, dar e o companie de servicii financiare

”Din punct de vedere al procentului de trimiteri livrate suntem în linie cu industria, trimitem la fel de mult ca și alte companii din industrie. Pe de altă parte, eu, ca director, simt nevoia unei responsabilități față de angajații companiei, care au fost dedicați acestei companii de 10-20-30-40 ani. Și vă spun acest lucru pentru că toate companiile din Europa au mers într-o direcție de a închide oficii poștale. Putem face și noi acest lucru, mâine dacă închidem jumătate dintre oficiile poștale, bussines-ul Poștei va fi afectat și imaginea Poștei va fi schimbată în câteva luni, dar nu asta este deviza. Putem optimiza și noi, dar mii de oameni vor avea de suferit. Așa că ne dorim mai mult o schimbare graduală, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să vin în fața dumneavoastră și să explic să aveți încredere. Poșta se schimbă, dar trebuie să o facem gradual. Este metoda corectă pentru Poșta Română”, a declarat Valentin Ștefan într-o conferință de presă cu ocazia lansării eBay în România.

Acesta și-a prezentat viziunea referitoare la direcția în care ar trebui să se îndrepte compania și a evidențiat importanța menținerii locațiilor fizice ale Poștei pentru a servi milioanele de clienți obișnuiți care vin în oficii pentru diferite servicii și a încercat să justifice menținerea locațiilor fizice ale Poștei Române și a serviciilor tradiționale, într-o perioadă în care majoritatea companiilor poștale din Europa au ales să închidă oficiile poștale.

”Lumea are impresia că Poșta este o companie de curieri, noi suntem însă o companie de servicii financiare. Cea mai mare parte din bussines-ul nostru vine de acolo. Există, și nu exagerez, milioane de clienți care sunt obișnuiți să vină în locațiile fizice ale Poștei Române. Aveam două variante (de dezvoltare – n.red.): fie să ținem aceste locații fizice, fie să prioritizăm curieratul și renunțam la serviciile tradiționale. Dacă renunțam la ele, atunci milioane de clienți nu aveau unde să meargă și ar fi trebui să aștepte acasă să ridice pensia sau să ia cupoanele mov”, a explicat Valentin Ștefan.

Ștefan a vorbit și despre încercarea companiei de a face diverse parteneriate cu companii private și de a transforma oficiile poștale în oficii care oferă servicii financiare pentru a rezolva problema accesului limitat la serviciile bancare de care suferă ”jumătate din România”.

”Încercăm să facem diferite parteneriate. Câți dintre voi știți de proiectul pilot de acum un an și jumătate cu Auchan? Am încercat să vedem dacă merge, dacă putem transforma oficiile noastre în magazine de proximitate, după modelul Poștei din Marea Britanie. Am testat un an de zile, nu a fost ce trebuie, am renunțat, încercăm altceva. Avem o mare problemă: jumătate din populație nu are acces la servicii bancare. Nu vrem să închidem oficiile poștale, să schimbăm imaginea peste noapte, fără să dăm o șansă să rezolvăm aceste probleme fundamentale ale țării. Gândim un proiect, încercăm parteneriate cu diferite companii de servicii financiare astfel încât să transformăm oficiile poștale din oficii de poștă în oficii care oferă servicii bancare. Poate aceasta este soluția. Miza nu este să ne transformăm într-o companie care este trendy, care este fashionable, ci miza este să rezolvăm aceste probleme fundamentale ale țării”.

Disponibilizările vor continua

Transformarea graduală a companiei de stat, care are o imagine slabă în ce priveşte calitatea serviciilor sale, implică deopotrivă și restructurări de personal.

”Sunt peste 2.000 angajați care au părăsit compania în ultimii doi ani. Ne dorim această tranziție naturală, de la o companie cu un număr foarte mare de locații, cu un număr foarte mare de angajați la o companie mai mică”, a mai declarat șeful companiei.

El a adăugat că Poșta Română trece printr-un permanent proces de concediere. ”Atunci când lucrurile nu merg într-un departament, îl desființăm și înființăm altul. Această stabilitate, pace socială care se întâmplă în companie este sănătoasă. Și orice companie atunci când nu funcționează un departament îl închide, fie oferă alte responsabilități acelor angajați, fie oferă șansa să meargă în alte companii. Atât timp cât eu voi conduce Poșta Română, vor exista optimizări și ajustări la nivel de personal. Vom pune tot timpul interesul companiei pe primul plan”.

Reamintim că în urmă cu trei săptămâni, compania a anunțat că intenționează să concedieze peste 500 de salariați în această vară, la nivel național.

În încheiere, oficialul Poștei a evocat trecutul glorios al Poștei Române și modul în care a fost considerată un centru global pentru industrie. De asemenea, a îndemnat la speranță și a blamat ”anii grei ai comunismului și ai tranziției” care au furat încrederea populației în viitorul business-ului românesc.

”Să nu ne pierdem speranța și să ne uităm cu încredere spre viitorul bussines-ul românesc. Acum 100 de ani, Poșta prin Fabrica de Timbre era un centru global pentru industria în care activa. Avea clienți ca Guvernul Japoniei, al Thailandei. Deci guverne din toată lumea veneau în România, la o companie de stat să facă bussines cu noi. Anii grei ai comunismului, ai tranziției ne-a făcut oarecum să ne pierdem speranța și încrederea că România și companiile românești pot să devină lideri globali. Dar nu este așa. Odată ce scăpăm de traumele tranziției, putem face asta. Trebuie sa privim cu optimism viitorul, mai ales că avem deja exemple de companii care au reușit la nivel global să joace un rol cheie. Ne punem speranța, că așa cum a crescut întreaga industrie, atât de e-commerce, cât și de curierat, pe infrastructura și cu ajutorul Poștei Române. Vrem să fim această autostrada a logisticii în România, încât să creștem și mai mult ca alte companii, să creștem și mai mult bussines-ul în care ne aflăm”.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...