„Ca urmare a unei strategii bune de creștere, a muncii devotate și de înaltă calitate și a încrederii clienților, OTP Bank România a obținut în ultimii ani o creștere semnificativă. Astfel, în ultimii patru ani și-a dublat dimensiunea, și-a sporit cu 50% numărul de clienți, a implementat numeroase inițiative, cu precădere în zona de digitalizare și a creat o cultură agilă, orientată spre client”, arată comunicatul de presă al băncii.
Acesta arată în continuare că, în paralel cu strategia de creștere organică a băncii, Grupul OTP a decis extinderea gamei de opțiuni strategice ale OTP Bank România prin testarea pieței în vederea unei posibile vânzări a băncii.
Acest proces este estimat să dureze câteva luni și, în cazul succesului licitației, posibilul acord de vânzare ar fi semnat în aproximativ un an. Acest demers nu influențează operațiunile curente, inclusiv atribuțiile și activitatea zilnică a angajaților băncii și nici obiectivele de vânzări ale OTP Bank România.
Potrivit unor surse din mediul bancar, decizia de a ieși din România ar fi a Budapestei, deoarece băncii i-au fost puse în mod repetat frâne de peste tot pentru dezvoltare, pentru noi achiziții în România. Pe lângă asta, OTP Bank România are un şir considerabil de amenzi acordate de BNR, majoritatea pentru încălcarea prevederilor privind combaterea spălării banilor. Sursele citate au spus că este mult prea devreme pentru a se putea vorbi de un posibil cumpărător al băncii din România.
În urmă cu cinci ani, Banca Națională a României a luat o măsură fără precedent, blocând preluarea Băncii Românești, aflată în proprietatea National Bank of Greece, de către Otp Bank. Până la urmă sucursala băncii grecești a fost cumpărată de EximBank. În urmă cu trei ani, Otp Bank ar fi fost aproape să preia Garanti Bank, tranzacție care nu s-a mai materializat.
La finalul lui 2022, OTP Bank România era pe locul 10 cele mai mari bănci, cu un total al activelor de 19,9 miliarde lei, în creştere cu 8% faţă de anul precedent şi o cotă de piaţă de 2,84%.