Un nou record pentru acţiunile Fondului Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,66% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă cu rulaj redus, însă unde investitorii au ridicat preţul acţiunilor Fondului Proprietatea (FP) la un nou maxim istoric.
Economica.net - mar, 19 nov. 2013, 11:45
Un nou record pentru acţiunile Fondului Proprietatea

Acţiunile Fondului Proprietatea au fluctuat foarte uşor în prima jumătate de oră de tranzacţionare, după care au început să se îndrepte spre recordul atins în şedinţa din 7 noiembrie, când unele operaţiuni au fost realizate la 0,8165 lei/titlu.

Maximul istoric a fost atins din nou marţi, la ora 11:45, iar în jurul orei 12:25 acţiunile Fondului au stabilit un nou record, fiind tranzacţionate la 0,817 lei.

La mijlocul şedinţei, aceste titluri erau cotate la 0,8155 lei, preţ cu 1,94% peste închiderea de luni. Investitorii au realizat 425 de tranzacţii cu acţiunile FP, în valoare cumulată de aproape 9 milioane lei (2 milioane euro), sumă reprezentând mai mult de jumătate din lichiditatea pieţei, de doar 16,8 milioane lei (3,7 milioane euro).

Rulajul bursei este cu 35% sub cel înregistrat în prima parte a şedinţei precedente, de 26 milioane lei (5,8 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,72% în prima parte a şedinţei, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,51% peste nivelul de luni.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, care include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea, a avansat cu 1,14%. Titlurile SIF-urilor au avansat cu 0,45% – 1,23%, iar acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 1,94%.

Cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, au urcat cu 0,75% şi, respectiv, cu 0,4%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Romgaz (SNG) au crescut cu 0,29%, la 34,5 lei, pe un rulaj de 2 milioane lei.

Cotaţia este cu 15% peste preţul din oferta prin care statul a vândut 15% din acţiunile producătorului de gaze naturale. Cotaţia este, totodată, cu 18,55% şi, respectiv, cu 21,05% peste preţurile la care investitorii de retail au cumpărat acţiunile cu discount (3% şi 5%).

Majoritatea titlurilor din ofertă au fost vândute la preţul de 30 lei/acţiune, iar investitorii care au beneficiat de discount-uri (pentru subscrierile de cel mult 10.000 de acţiuni) au cumpărat titlurile la 28,5 lei şi, respectiv, la 29,1 lei.

Pe piaţa de la Bucureşti au fost transferate 58.910 de acţiuni Romgaz în prima parte a şedinţei, iar la bursa de la Londra au fost transferate 27.385 de certificate de depozit (GDR).

Pe piaţa de la Londra, preţul a crescut cu 1,21%, la 10,48 dolari (34,49 lei).

Pe piaţa Rasdaq, prin 10 operaţiuni au fost tranzacţionate acţiuni reprezentând 36,33% din titlurile Comcereal Tulcea (CTUL), pentru 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro). Firma este controlată de SIF Oltenia, care deţine indirect 81,56% din acţiuni (prin Argus are 58,82% din titluri, iar în nume propriu 22,74%). În acţionariat se mai regăseşte fondul de investiţii Romanian Equity Partners Cooperatief, înregistrat în Olanda şi care are 13,54% din acţiunile Comcereal Tulcea.

Cele mai mari pachete de acţiuni Comcereal Tulcea au fost transferate la ora 12:06, pentru 8,2 milioane lei, la preţul de 6,9 lei/titlu, aproape dublu faţă de ultima cotaţie de marţea trecută, de 3,5 lei/titlu.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,1%. În şedinţa precedentă, acţiunile marilor companii europene au încheiat la cel mai ridicat nivel după anul 2008, în urma informaţiilor referitoare la creşterea peste aşteptări a excedentului commercial din zona euro, în luna septembrie, care au atenuat temerile privind impactul cotaţiei ridicate a euro.

Te-ar mai putea interesa și
Croația a atras peste 21 de milioane de turiști în 2024
Croația a atras peste 21 de milioane de turiști în 2024
Croaţia a înregistrat în 2024 o creştere de 4% a sosirilor de turişti, până la 21,3 milioane, precum şi o creştere de 1% a înnoptărilor, până la 108,7 milioane, a anunţat vineri......
AROBS a încheiat două contracte de Market Maker cu Raiffeisen și InterCapital Securities
AROBS a încheiat două contracte de Market Maker cu Raiffeisen și InterCapital Securities
Conducerea AROBS Transilvania Software S.A. a informat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București că a semnat ...
Ministrul Finanțelor Tanczos Barna: În momentul de față nu iau în calcul nicio majorare de impozite și taxe
Ministrul Finanțelor Tanczos Barna: În momentul de față nu iau în calcul nicio majorare de impozite și taxe
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat vineri că nu vrea să crească taxele și impozitele în acest an, în ...
Un nou sistem de rachete Patriot pentru România. Pentagonul a acordat contractul de înlocuire a sistemului donat Ucrainei. Termenul contractului este 2029
Un nou sistem de rachete Patriot pentru România. Pentagonul a acordat contractul de înlocuire a sistemului donat Ucrainei. ...
Departamentul Apărării din Statele Unite a alocat un contract de 946 de milioane de dolari companiei de armament Raytheon ...