Indicele privind aşteptările investitorilor şi analiştilor referitoare la evoluţia economiei în următoarele şase luni a crescut pentru a patra lună consecutiv, la 54,6 puncte, fiind peste estimările analiştilor.
Potrivit băncii centrale germane, Bundesbank, economia rămâne pe un trend de creştere solidă, chiar dacă expansiunea a încetinit în trimestrul al treilea la 0,3%, de la ritmul de 0,7% din trimestrul al doilea, iar încrederea oamenilor de afaceri a scăzut în mod neaşteptat în octombrie.
Comenzile fabricilor au crescut în septembrie peste aşteptările analiştilor, iar rata şomajului s-a menţinut în octombrie aproape de cel mai redus nivel din ultimele două decenii.
„Economia Germaniei este puternică şi solidă, mai ales dacă iei în considerare fraptul că principalul motor de creştere este cererea internă. Asta face ca ţara să fie mai puţin dependentă de restul lumii”, a declarat Stefan Schneider, economist şef la Deutsche Bank în Frankfurt.
Biroul german de statistică a anunţat săptămâna trecută că creşterea economică din trimestrul al treilea a fost susţinută exclusiv de cererea internă. Investiţiile în echipamente şi construcţii au crescut, iar consumul privat şi cel de stat au urcat uşor, în timp ce exporturile au stagnat.
Economia zonei euro, principala piaţă de export a Germaniei, a avansat cu 0,1% în trimestrul al treilea, după ce a ieşit din recesiune în cel de-al doilea. Economia Franţei, a doua ca mărime din zona euro, s-a contractat, ca şi economia Italiei.
Germania continuă să fie motorul creşterii economice din zona euro, dar se confruntă cu factori negativi precum neînţelegerile politice interne şi fragilitatea redresării regiunii.