Sindicaliştii din Educaţie au refuzat oferta Guvernului. Greva continuă

Sindicaliştii din Educaţie au refuzat oferta Guvernului pentru încetarea grevei, a anunţat joi, în Piaţa Victoriei. preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor.
AGERPRES - joi, 25 mai 2023, 13:15
Sindicaliştii din Educaţie au refuzat oferta Guvernului. Greva continuă

„Colegii veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât, acestei oferte. Greva declanşată de noi este o grevă care nu mai este legată în acest moment numai de revendicări salariale, este o grevă pentru demnitate, este o grevă pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţământ, este o grevă pentru respect. Vreau astăzi, în numele colegilor mei, să fac un gest care aparent este simbolic. Această carte reprezintă esenţa proiectului România Educată. Din păcate, în acest moment, prin atitudinea Guvernului, prin atitudinea Parlamentului României devine un conţinut lipsit de sens şi o las aici, în faţa dumneavoastră, împreună cu un pix, pentru a se înţelege că România se îndreaptă către statutul de România eşuată”, a subliniat Marius Nistor.

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a anunţat miercuri seara, după întâlnirea cu liderii sindicali de la sediul FSLI, că profesorii şi personalul auxiliar ar putea primi un card pentru cariera profesională, sumele propuse pentru a fi acordate fiind de 1.000 lei în iunie şi 1.500 lei în octombrie.

Potrivit liderului FSE Spiru Haret, colegii săi „nu acceptă aceste bonusuri”.

„Să fie foarte clar, oamenii vor să aibă venituri care să conteze şi pentru pensii. Aceste vouchere nu contribuie cu nimic la pensii”, au adăugat reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, prezenţi la protestul din Piaţa Victoriei.

Marius Nistor a afirmat că „Guvernul nu a înţeles absolut nimic”.

„Nu poţi veni în faţa corpului profesoral şi să ne oferi aceste aşa-zise stimulente. Avem nevoie de salarizare decentă. Nu şi-au luat niciun angajament legat de salarizare. Acea lege unitară de salarizare care va fi negociată din data de 15 iulie încolo nu oferă nicio garanţie că va fi respectat statutul celor care lucrează în sistem. V-am spus şi repet acest lucru, guvernanţii n-au înţeles nimic. Oamenii care demonstrează în întreaga ţară, demonstrează pentru faptul că au fost jigniţi, au fost umiliţi. Este o acţiune de protest pentru demnitate”, a mai spus liderul sindical.

Sindicaliştii din Educaţie prezenţi la protest au precizat că Guvernul României este responsabil pentru tot ce se întâmplă în continuare în ceea ce priveşte examenele elevilor. „Guvernul trebuie să răspundă în faţa elevilor şi părinţilor pentru ceea ce urmează. Ei ştiu care este situaţia, ei trebuie să vină cu o ofertă care să fie acceptată de către colegii noştri”, au afirmat aceştia.

Marius Nistor a mai spus că este inacceptabil să apară în spaţiul public că ar fi manipulaţi de Rusia, „în momentul în care te baţi pentru o salarizare decentă”. „Este intolerabil aşa ceva. Nemulţumirile sunt reale, nu te poţi ascunde în spatele unor astfel de acuzaţii refuzând să dai un răspuns clar celor care au avut atâtea aşteptări”, a punctat liderul sindical.

„Ne gândim la copii, copiii sunt alături de noi, noi suntem alături de ei, ne-au dat de multe ori lecţii vizavi de ce trebuie să faci ca să-ţi aperi drepturile, iar noi trebuie să fim un model pentru ei din acest punct de vedere. Ne batem şi pentru viitorul lor. Şi ei au nevoie de şcoli sigure şi ei au nevoie de profesori motivaţi, astfel încât să poată avea un viitor asigurat, atât ei, cât şi copiii noştri. Noi o să ne facem datoria după ce se va încheia această acţiune de protest. Durata ei depinde strict de ce hotărăsc guvernanţii şi bineînţeles, de o decizie pe care o vor lua exact membrii noştri de sindicat şi cei care au semnat pentru greva. Nu este o decizie pe care s-o ia un lider”, a afirmat Marius Nistor.

După protestul din Piaţa Victoriei, sindicaliştii din Educaţie au plecat în marş pe Calea Victoriei. Alături de profesori, în faţa sediului Guvernului au fost şi reprezentanţi ai elevilor.

Greva generală din Educaţie a fost declanşată luni, 22 mai.

Dan Cărbunaru: Guvernul doreşte să crească salariile profesorilor şi le va creşte

Guvernul doreşte să crească salariile profesorilor şi le va creşte, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Guvernul doreşte să crească salariile profesorilor. Dovada concretă a măsurilor pe care Guvernul doreşte să le ia în acest sens este faptul că până la data de 15 iulie va fi gata proiectul care vizează noua lege a salarizării, în care educaţia se regăseşte ca prioritară şi care va sta la baza discuţiilor cu toţi cei interesaţi, inclusiv cu liderii sindicatelor din educaţie, astfel încât la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară, această lege a salarizării, în care să regăsească inclusiv creşterile salariale aşteptate şi solicitate în educaţie, să poată să devină realitate. Între timp, până când această lege a salarizării va regăsi noua grilă a educaţiei repusă acolo unde şi profesorii şi societatea aşteaptă, ca prioritate, reprezentanţii Guvernului au transmis că pentru toţi cei care lucrează în sistemul de învăţâmânt urmează să fie acordate prime pentru cariera didactică şi sunt aproape 300.000 de oameni care în fiecare zi dau tot ce au mai bun pentru a se îngriji de educaţia copiilor noştri”, a spus Cărbunaru, la Palatul Victoria.

El a adăugat că pentru personalul didactic şi pentru cel didactic auxiliar Guvernul va oferi în luna iunie a acestui an suma de 1.000 de lei, o sumă forfetară, care urmează să intre pe un card care va fi emis după modelul cardurilor pentru energie, iar în luna octombrie a acestui an pe acelaşi card va fi încărcată suma de 1.500 de lei, din care 500 de lei reprezintă suma forfetară, iar diferenţa de 1.000 de lei sunt bani pentru susţinerea activităţilor curente de lucru.

Pentru personalul nedidactic, în lunile iunie şi octombrie, vor fi încărcate pe acelaşi tip de carduri sumele de 500 de lei. Dintre acestea, 150 de lei va reprezenta în fiecare caz sumă forfetară. În plus, pentru personalul nedidactic, în baza unui act normativ care va fi aprobat vineri în şedinţa de Guvern, urmează să fie majorate veniturile până la maximum posibil, potrivit grilei din Legea 153, a mai spus purtătorul de cuvânt al Executivului.

„Programul de guvernare care în următoarele zile urmează să fie aprobat va menţiona explicit că educaţia este o prioritate naţională şi va fi tratată ca atare, inclusiv din perspectivă salarială. Guvernul va mări salariile profesorilor, va mări nivelul de recunoaştere a meseriei de dascăl”, a afirmat Cărbunaru.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor climatice pentru ţările în curs de dezvoltare la 250 de miliarde de......
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR, firma energetică de stat din Azerbaidjan, este în negocieri cu potenţiali cumpărători pentru vânzarea participaţiilor ...
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat al partidului pentru funcţia de şef al statului, a declarat joi seara, la Craiova, ...