El a adăugat că energia electrică din România este cu 15-20% mai ieftină decât cea pe care Republica Moldova o procură în prezent de la centrala de la Cuciurgan şi din Ucraina.
Potrivit lui Lazăr, energia electrică poate fi importată prin linia de înaltă tensiune Vulcăneşti-Isaccea şi ar putea să acopere consumul zonei centrale a Republicii Moldova. Infrastructura existentă permite preluarea a 500 MW de energie electrică, a spus oficialul de la Chişinău, care a amintit că Republica Moldova a mai procurat energie din România în anii ’90.
‘În prezent, din punct de vedere comercial oferta românească este mai atractivă pentru că este mai ieftină. Ne dorim foarte mult ca şi către luna aprilie această ofertă să fie valabilă’, a declarat Lazăr, precizând că actualul contract de livrare a energiei electrice expiră la 31 martie 2014.
Ministrul Valeriu Lazăr a mai declarat că a discutat cu partea română, dar şi în timpul vizitei sale recente la Bruxelles posibilitatea finanţării de către UE a dezvoltării liniei de înaltă tensiune Vulcăneşti-Isaccea, fiind necesar un convertor pentru a asigura sincronizarea parametrilor tehnici.
Chişinăul a vorbit şi în martie 2012 despre posibilitatea achiziţionării de energie electrică din România, dar până la urmă a fost încheiat un contract cu o companie ucraineană.
În primele zece luni ale anului, Republica Moldova a importat energie electrică din Ucraina în valoare de aproape 90 de milioane de dolari, potrivit Interfax-Ucraina.